США можуть надати Україні летальну зброю після виборів

США можуть надати Україні летальну зброю після виборів

Укрінформ
Українська діаспора в США працює зі штабами кандидатів у президенти як від Демократичної, так і Республіканської партій щодо необхідності прийняття рішення про летальну зброю для України.

При цьому і Клінтон, і Трамп мають намір зайняти більш активну позицію в цьому питанні, ніж ту, що зараз існує в Білому домі, розповів у понеділок в ексклюзивному коментарі Укрінформу директор Центру відносин Україна-США в Вашингтоні Микола Грицковян.

"У діаспорі це питання залишається дуже актуальним. Щоразу, коли наші активісти з зустрічаються з представниками Конгресу, президентської адміністрації, політичних партій, надання Україні летальної зброї є першим питанням, яке вони порушують", - наголосив співрозмовник.

Він зазначив, що навіть зараз можна говорити про певні результати. Зокрема, за його словами, в штабі демократів, де також присутні активісти з української діаспори, це питання знаходить розуміння. У цьому зв'язку він нагадав про заплановану зустріч Президента Порошенка з Гілларі Клінтон під час перебування українського лідера в Нью-Йорку.

"Зустріч стане нагодою для Президента Порошенка знову підкреслити потребу України в летальній зброї", - зауважив Грицковян.

Крім того, за його словами, представники української діаспори попрацювали й зі штабом республіканців, де також були зроблені певні заяви.

"Один із головних радників кандидата від республіканців Дональда Трампа, колишній спікер Палати представників Конгресі США Ньют Гінгрідж заявив, що якби Трамп був би обраний президентом, то Україна напевно мала би нагоду закупити летальну зброю в США", - зазначив експерт.

Він уточнив, що зараз українська сторона цього не може робити – всі прохання навіть на закупівлю зброї були відхилені нинішньою адміністрацією.

"Отже, сподівання, що Україна отримає зброю незалежно від того, хто з кандидатів переможе, залишаються, і ми над цим працюємо", - зазначив представник української діаспори.

Водночас, він не виключив варіанту, що адміністрація Обами в останні місяці своїх повноважень може також прийняти таке рішення.

"Це могло би статися, зокрема, в разі серйозного загострення ситуації на сході України, наприклад, при спробі масштабного вторгнення Росії в Україну. Але такий розвиток подій для нас є небажаним", - зауважив Микола Грицковян.

Як повідомляв Укрінформ, Президент України Петро Порошенко в перший день візиту до США 18 вересня зустрівся в Нью-Йорку з представниками української діаспори. Він, зокрема, наголосив на важливості для України отримати летальну зброю та іншу військову допомогу від Америки.

"Україна ніколи не вела й не вестиме загарбницьких воєн. З України ніколи не надходило загрози. І абсолютно безпечно нам передати летальну зброю. За свою землю ми будемо боротися до останньої краплі крові", - наголосив президент, звернувшись до представників діаспори допомогти Україні в цьому питані.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-