Росія витратила до $150 мільйонів на найманців у Сирії - ЗМІ

Росія витратила до $150 мільйонів на найманців у Сирії - ЗМІ

Укрінформ
Участь у сирійській війні «групи Вагнера» - російського прототипу приватної військової компанії (ПВК) - коштувала від 5,1 млрд до 10,3 млрд руб. (від $75 мільйонів до $150 мільйонів).

Про це повідомляється в дослідженні РБК

«Використання «групи Вагнера» у сирійському конфлікті обійшлося в суму до 10,3 млрд руб.», - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що в цю суму входять зарплати, проживання, харчування бійців і поставки на базу.

Витрати взяли на себе держава і «високопоставлені бізнесмени», розповів офіцер міністерства оборони і двоє співрозмовників, знайомих з ходом операції.

Вперше про «групу Вагнера» і її участь у сирійській війні в жовтні 2015 року написала «Фонтанка». Видання стверджувало, що раніше найманців бачили на південному сході України, де вони брали участь у боях на боці самопроголошених республік. Про це ж писала і The Wall Street Journal, відзначаючи, що в Сирії з числа бійців Вагнера загинули дев'ятеро людей. У Міноборони Росії цю інформацію тоді назвали «вкиданням».

«Група Вагнера» отримала свою назву за позивним керівника загону, розповіли чотири джерела, особисто знайомих з Вагнером. ПВК з'явилася на Близькому Сході незадовго до того, як восени 2015 року Росія почала офіційно розгортати свої бази, розповів офіцер Міноборони - і підтвердило джерело, знайоме з ходом операції. В цілому поруч з Латакією і Алеппо розташовувалися майже 2,5 тис. осіб, керували тоді операцією співробітники ГРУ і ФСБ, зазначив він.

«Група Вагнера» тренується на базі в Молькіно (Краснодарський край), де також розташовуються сили 10-ї окремої бригади спецназу ГРУ Міноборони, пояснили офіцер ФСБ і один з бійців, який служив під проводом «Вагнера». ПВК не платить за оренду будівель і ділянки, кажуть двоє співрозмовників.

Утримання самої бази, як і інших військових частин, перебуває на балансі Міністерства оборони. Тендери на послуги з вивезення сміття і перевезення білизни, санітарні послуги, прибирання територій, теплопостачання проводяться пакетами відразу на кілька десятків або сотень військових частин, згрупованих за територіальною ознакою.

Зарплати солдатам «групи Вагнера» виплачувалися готівкою, офіційно вони ніде не були оформлені, а закупівля зброї і спорядження засекречені, пояснює РБК офіцер Міноборони.

Середня зарплата найманця на базі становить близько $1200 на місяць, а за участь у бойових діях додається премія до $7500 на місяць, відзначають джерела. Водночас, за словами офіцера Міноборони РФ, середня зарплата бійця приватної військової компанії становить близько $2200 на місяць.

Інший співрозмовник РБК - представник приватної військової компанії Moran Security Group Борис Чикін оцінив вартість екіпіровки одного найманця в одну тисячу доларів, проживання і переміщення за один місяць становить таку ж суму.

Таким чином, вартість присутності 2,5 тис. осіб у Сирії без урахування зарплат може досягати $2,5 млн на місяць або близько 170 млн руб. (при середньорічному курсі долара 67,89 руб., за даними ЦБ РФ).

Основні втрати з російської сторони в Сирії несе саме ПВК, кажуть співрозмовники РБК, обізнані з деталями операції. Їх дані за кількістю загиблих різняться. Співробітник Міноборони наполягає, що загалом на Близькому Сході загинули 27 «приватників». Один з колишніх офіцерів ПВК каже мінімум про 100 смертей. «Звідти кожний третій «двохсотий», кожний другий «трьохсотий», - каже співробітник бази у Молькіно.

З урахуванням зарплат, поставок на базу, проживання та харчування, річне утримання «групи Вагнера» може коштувати від $75 млн до $10,3 млн. Компенсації сім'ям загиблих (у разі мінімальної оцінки втрат) - від $400 тис.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-