Сенат Польщі просить встановити День пам’яті геноциду поляків

Сенат Польщі просить встановити День пам’яті геноциду поляків

Укрінформ
Вища палата польського парламенту (Сенат) запропонувала нижній палаті парламенту (Сейм) встановити 11 липня Національним днем пам’яті жертв геноциду, здійсненого українськими націоналістами проти поляків.

Про це йдеться в резолюції у справі "вшанування жертв геноциду, здійсненого українськими націоналістами щодо громадян Другої Речі Посполитої упродовж 1939-1945 років", яку Сенат ухвалив у четвер, повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Польщі.

"Cенат Польщі пропонує Сейму встановити 11 липня Національним днем пам’яті жертв геноциду, здійсненого українськими націоналістами проти громадян Другої Речі Посполитої", - йдеться в тексті резолюції. 

У ній зазначається, що "в результаті геноциду було вбито понад 100 тис. громадян Другої Речі Посполитої", хоча точне число жертв і досі не встановлено.

"Жертв злочину, здійсненого в 1940-х роках українськими націоналістами, до цього часу не вшановано належним чином, а масові вбивства не було названо геноцидом згідно з історичною правдою", - наголошується у документі.

У ньому віддається шана воякам Армії Крайової, так званим хлопським батальйонам й іншим організаціям, які вступили в боротьбу на захист жертв.

За ухвалення резолюції голосували 60 сенаторів правлячої партії "Право і Справедливість" (PiS), а проти були 23 сенатори від опозиційної партії "Громадянська платформа" (РО). Політики опозиції закликали відмовитися від ухвалення резолюції у такій формі, оскільки це може негативно вплинути на польсько-українські відносини в нинішніх складних міжнародних реаліях і бути на руку Росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-