Лондонська юрфірма починає процес проти Brexit'у

Лондонська юрфірма починає процес проти Brexit'у

Укрінформ
Лондонська юридична фірма Mishcon de Reya, яка представляє інтереси групи бізнесменів і науковців, розпочала процес оскарження виходу Британії з Євросоюзу.

Як повідомляє BBC, адвокати направили в британський парламент листи, які сповіщають про намір розпочати юридичну процедуру.

За думку клієнтів цієї фірми, згідно з британською конституцією тільки акт парламенту може запустити процес виходу з ЄС в рамках 50-ї статті Лісабонського договору.

Прем'єр-міністр, який приймає це рішення самостійно, порушує Акт про європейські співтовариства 1972 року, в якому було прописано входження Британії в ЄС та вплив угод ЄС на місцеве право. Для скасування одного законодавчого акту потрібен інший законодавчий акт, зазначають в Mishcon de Reya.

"Результат референдуму не підлягає сумніву, але для його реалізації нам потрібен процес, який відповідає законодавству Сполученого Королівства. Сам результат референдуму не має обов'язкової юридичної сили, і для нинішнього чи майбутнього прем'єр-міністра вдатися до 50-ї статті без схвалення парламенту було б незаконно", - йдеться в прес-релізі.

Раніше така аргументація була подана в статті трьох юридичних експертів для Асоціації конституційного права Великобританії (UKCLA).

За логікою адвокатів, більшість членів британського парламенту виступали за збереження членства країни в ЄС, а тому, ймовірно, не прийняли б такий документ, який дозволив би прем'єр-міністрові запустити процедуру в рамках 50-ї статті.

У прес-службі британського уряду відповіли, що "парламент, очевидно, відіграватиме роль у тому, аби впевнитися, що ми знайдемо кращий шлях".

Як повідомляв Укрінформ, десятки тисяч лондонців вийшли в суботу на марш протесту проти виходу Британії з Євросоюзу. Його учасники сподіваються вплинути на парламент, щоб той запобіг виходу країни з ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-