Теракт в Орландо: що рухало злочинцем?

Теракт в Орландо: що рухало злочинцем?

Аналітика
Укрінформ
Омар Матін перед нападом на "Pulse" ретельно вивчав клуби, де збираються представники ЛГБТ-спільноти

Недільний ранок 12 червня для американців розпочався з повідомлень про жахливу стрілянину в одному з гей-клубів у курортному місті Орландо, штат Флорида. Спочатку йшлося про 20 загиблих та 42 постраждалих, потім влада повідомила про півсотні вбитих та ще приблизно стільки ж поранених. Інцидент перетворився на найбільш масштабний теракт на території США з часів 11 вересня 2001 року, який вчинила одна людина – Омар Мір Саддік Матін. Справжні мотиви його злочину слідством досі не озвучені, причому лунають різні версії – від гомофобії до зв'язків з ІДІЛ. За наявною інформацією можна лише припустити, що могло насправді рухати 29-річним терористом та спробувати розібратися в психології його мислення.

"НА ОЛІВЦІ" У ФБР ЗА НЕАДЕКВАТНІ ЗАЯВИ

Наразі є небагато подробиць про попереднє життя терориста, втім достатньо для того, щоб мати загальне враження про цю особу. Омар Матін народився у Нью-Йорку в 1986 році в родині переселенців з Афганістану, яка тільки-но переїхала до Штатів. Сім'я вела далеко не багатий образ життя, втім батьки повністю присвячували себе дітям. Як розповіли журналістам колишні сусіди, вони намагався забезпечувати дітей усім необхідним.

Щойно досягши повнолітнього віку, в 2007-му Омар влаштовується працювати до авторитетної приватної охоронної компанії G4S, яка забезпечує безпеку в багатьох місцях, у тому числі в Афганістані й Іраку. Очевидно, афганське коріння юнака зіграло свою роль. Компанія застосовує ретельний підхід до набору своїх працівників, тож вже на початковому етапі Омар Мартін проходить серйозну детальну перевірку, яка не виявляє у нього ні компрометуючого минулого, ні психічних розладів.

Вперше серйозну увагу Мартін звернув на себе в 2013 році. На той момент він працював охоронцем у місцевому суді. Під час розмови зі своїми товаришами по службі одного разу юнак розповів про свої зв'язки з аль-Каїдою і Хезболлою та додав, що поліція мала намір вбити його сім'ю, а він через це перетворився би на мученика.

Справа викликала серйозні занепокоєння, й через це потрапила до рук ФБР. Бюро двічі викликало Мартіна на "інтерв'ю", де він пояснював своє висловлювання тим, що зробив такі "злобні" заяви через те, що колеги дражнили його, бо він був мусульманином. Розслідування було закрите через 10 місяців за відсутністю ознак злочину.

Через короткий час, у 2014 році Омар Матін знову опиняється в полі зору ФБР. Цього разу розслідуються його зв'язки з громадянином США, терористом-смертником Монером Мохаммадом Абу-Салхою, який щойно підірвав себе під час терористичної атаки в Сирії. У федералів викликав підозру, зокрема, той факт, що Матін відвідував ту саму мечеть, що й Абу-Салха та начебто епізодично спілкувався з ним у цей час.

Під час розслідування також спливли покази одного зі свідків, як Матін задовго до цього захоплювався радикальною ідеологією. Зокрема, він продивлявся відеоплівку радикального ісламського проповідника, одного з духовних лідерів аль-Каїди Анвара аль-Авлакі. Згодом, навіть у мусульманській громаді сумніви по відношенню до поглядів Омара Матіна були розвіяні тим, що він у 2009 році все ж одружився.

Підозри з нього офіційно були зняті, втім ФБР залишило "галочку для пам'яті" напроти його прізвища у своєму списку.

НАСИЛЬСТВО ТА АГРЕСИВНІСТЬ. СВІДЧЕННЯ РІДНИХ

Додаткову картину про особистість Матіна розкрила в інтерв'ю The New York Times його колишня дружина, уродженка Узбекістану Ситора Юсуфій, з якою він мав офіційний шлюб до липня 2011 року (фото з Інстаграму). Вона заявила, що Матін мав психічні розлади та був "неврівноваженим", й підтвердила журналістам, що з його боку неодноразово зазнавала фізичних образ.

Під час знайомства Омар здавався милим, він жартував, висловлювався поважно про сім'ю та мріяв стати поліцейським, розповіла жінка. За її словами, її приваблювало те, що хоча він і був американцем, втім їхні релігійні та культурні корені були схожими.

Натомість після одруження Омар почав різко мінятися. Ситора стала помічати "дивну поведінку" та спалахливий без причини характер з боку чоловіка вже приблизно через шість тижнів після того, як вони стали жити разом. Вона стверджувала, що чоловік міг образити її як словесно, так і фізично. В певний момент він заборонив їй телефонувати батькам та дозволив працювати лише в якості вчителя на дому для дітей. Потім став відбирати зарплату. Крім того, за словами дружини, Матін вдавався до знущань над нею, коли вона спала.

Ситора пожалілася своїм батькам на насильство з боку чоловіка, й ті забрали її до себе додому. Останнє, що вона пам'ятає, як Матін схопив її за руку, коли вона сідала в автомобіль, намагаючись утримати. "Він потягнувся до своєї задньої кишені, я не знала, чи має він при собі пістолет, але моя мама щось відчувала та закричала", - розповіла Ситора в інтерв'ю. З того часу вони не бачились.

Екс-дружина нападника також розкрила кілька важливих деталей, які могли би допомогти розібратися з мотивами його злочину. Вона сказала, що її колишній чоловік був релігійним, але ніколи не висловлював симпатії до терористичних організацій чи радикальних ісламістів. Водночас, він не соромився "висловлювати свою нетерпимість до гомосексуалів".

Жінка також додала, що Матін тримав удома срібний пістолет та стріляв іноді з нього по мішенях з друзями, деякі з яких служили в правоохоронних органах. Він ніколи не погрожував їй пістолетом, але сама наявність зброї її турбувала.

Батько Омара, Седдік Мір Матін – афганський емігрант – зі свого боку розповів кілька епізодів з життя свого сину. Він зазначив, що Омару дуже не подобались прояви одностатевого кохання. Одного разу, кілька місяців тому, його син побачив у Маямі, як цілуються геї, що його сильно роздратувало, зазначив батько. Він вважає, що саме цей випадок міг підштовхнути Омара на злочин, водночас це не має нічого спільного з релігією. У понеділок зі сльозами на очах Матін-старший сказав журналістам на камери, що не мав жодної уяви про те, що таке може статися з його сином.

Навіть зі слів близьких людей про Омара Матіна можна зрозуміти, наскільки агресивною та неврівноваженою бувала його поведінка, особливо у випадках, коли йому щось не подобалося.

СПЛАНОВАНИЙ АКТ?

Омар Матін купив пістолет та штурмову рушницю за 12 днів до нападу. Це була серйозна зброя – напівавтоматична гвинтівка AR-15, яку останнім часом часто використовують терористи-нападники, а також пістолет. За інформацією місцевих ЗМІ, Омар Матін перед нападом на "Pulse" вивчав інші клуби, де збираються представники ЛГБТ-спільноти. Це може свідчити про те, що напад був спланованим ним, а його тривале перебування на місці стрілянини може лише підтвердити версію, що злочинець не виключав варіанту своєї загибелі в протистоянні з бойовими підрозділами правоохоронців.

У поліції, куди зателефонував нападник після своїх перших пострілів у барі, зазначили, що його голос був холодним і спокійним". У цей момент він говорив по телефону з правоохоронцями, повідомивши про свою начебто присягу на вірність "Ісламській державі" та висловивши захопленість тими, хто влаштував вибухи на Бостонському марафоні (братами Царнаєвими). При цьому здавалося, що Матіна нічого не хвилювало. Він ішов на смерть і усвідомлював це. Що могло керувати такою людиною?

Після екстреної наради в понеділок в Білому домі президент Обама назвав події в Орландо прикладом внутрішнього "доморощеного" екстремізму, який уже давно викликає занепокоєння. "На нинішньому етапі ми не бачимо жодних чітких доказів, що він (нападник – ред.) був скерований кимось ззовні... Схоже, що нападник був натхненний різною екстремістською інформацією, поширеною в інтернеті", - зазначив Обама після розмови з главами правоохоронних та розвідувальних відомств. При цьому президент додав, що хоча вже й проведено багато роботи, щоб встановити справжні мотиви злочину, втім доведеться зробити ще більше.

ПОЛІТИЧНИЙ КОНТЕКСТ

Американська влада зараз дуже обережна з визначеннями щодо масштабного інциденту в Орландо, і можна зрозуміти чому. Вже зараз політичний опонент демократів, кандидат у президенти Дональд Трамп щосили намагається роздмухати тему радикального ісламістського екстремізму в США та звинувачує адміністрацію Обами в слабкості по відношенню до цієї загрози. Трамп діяв так само після подій в Сан-Бернардіно, запропонувавши заборонити всім без виключення мусульманам в'їзд до країни. Це принесло йому додаткові голоси виборців, але, з іншого боку, посилило в країні негативні настрої серед населення до мусульманської релігії, яка також є частиною американської культури.

Якщо робити акцент на тому, що це був наступ на ЛГБТ-суспільство в Америці, це також далеко від істини. США – країна, де ця спільнота відчуває себе найбільш захищеною, а її противники, хоча і існують у порівняно невеликій кількості в Сполучених Штатах, втім далеко не підтримують радикальних методів розправи з такими людьми.

Скоріше за все, йдеться про доступ до зброї психічно неврівноваженої людини, проблеми слабого контролю за обігом зброї в різних штатах взагалі (на докір "збройному лобі" в США) та недостатній рівень захищеності громадських місць. Про це також зараз говорять політики в США.

Жертвами Омара Матіна стали 49 людей віком від 18 до 50 років. (Список жертв). До вечора понеділка вдалося ідентифікувати лише тіла 48 з них. Сім'ї 46 загиблих отримали жахливі повідомлення від влади. 53 людини залишається ще в лікарні.

Такою є ціна проблеми, масштаби якої стають все більшими для Америки. Очевидно, що вона нікуди не зникне, якщо адміністрація не знайде спосіб владнати її та підвищити рівень безпеки для всіх, хто живе в Сполучених Штатах.

Ярослав Довгопол, Вашингтон

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-