Єврокомісія 23 травня оцінить стан верховенства права в Польщі

Єврокомісія 23 травня оцінить стан верховенства права в Польщі

Укрінформ
Єврокомісія у понеділок, 23 травня, може видати оцінку щодо стану верховенства права у Польщі, якщо польська влада не здійснить кроки стосовно усунення застережень щодо змін до закону про Коституційний суд.

Про це повідомила прес-служба Єврокомісії, інформує РАР.

“Колегіум проаналізував проект оцінки, що стосується верховенства права, в якій є структурований формальний огляд нинішньої ситуації, й надав повноваження віце-президенту Франсу Тіммермансу прийняти цю оцінку до 23 травня”, - йдеться в заяві.

У ній підкреслюється, що, можливо, до того часу польська влада зможе усунути застереження, які має Єврокомісія.

Заступник глави МЗС Польщі Конрад Шиманський наголосив, що таким чином Єврокомісія висунула Польщі ультиматум. Також він зазначив, що складно очікувати на якісь зміни в цьому напрямі у Польщі до 23 травня, оскільки польська влада для вирішення проблеми навколо Конституційного суду потребує значно більше часу.

Нагадаємо: у січні Єврокомісія на закритому засіданні прийняла рішення розпочати попередню оцінку стану верховенства права у Польщі. Це відбувається на підставі процедури рамкових засад із забезпечення верховенства права, ухвалених Єврокомісією у березні 2014 року. За порушення європейських цінностей зазначена стаття передбачає навіть позбавлення права голосу країни-члена.

Оцінка Єврокомісії від 23 травня ще не буде другим етапом цієї процедури. Ними можуть стати пропозиції Єврокомісії щодо вирішення проблем і вказанням відповідних термінів.

Європейський комісар з міжвідомчим відносинам і верховенству права Франс Тіммерманс побував в Польщі у квітні. За результатами поїздки він рекомендував польській владі, зокрема, опублікувати в урядовому віснику рішення Конституційного суду про неконституційність окремих положень змін до закону про КС. Утім, глава уряду Беата Шидло відмовилася це зробити.

Конституційна криза триває в Польщі з листопада минулого року. Влада й опозиція звинувачують один одного у порушенні закону у ході призначення суддів КС, що призвело у подальшому до поглиблення кризи й ускладнення роботи цього органу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-