У Берліні згадували депортованих кримських татар

У Берліні згадували депортованих кримських татар

Фото
Укрінформ
У столиці Німеччини в середу вшанували пам'ять депортованих 72 роки тому кримських татар і згадали тих, хто піддається репресіям сьогодні.

Про це повідомляє кореспонденту Укрінформу в ФРН.

«Я не хочу звинувачувати російський народ, але вони сьогодні - шовіністи. Депортація кримських татар на сьогоднішній день триває через окупацію російськими військами», - сказав кореспонденту політемігрант, правозахисник, учасник Майдану Нафіс Кашапов.

Він спеціально приїхав в цей день в Берлін з Польщі, щоб разом з представниками свого народу та української громади запалити ввечері перед Бранденбурзькими воротами пам'ятні свічки. Брат-близнюк Нафіса Рафіс вже майже півтора року сидить у таборах РФ, на нього чиниться тиск.

«Кати ФСБ посадили його за те, що він підтримав Крим і Україну, проти війни і окупації Криму», - сказав Кашапов.

Прийшли підтримати кримських татар і азербайджанські друзі.

«У Німеччині про це дуже мало говорять, тому що доля кримських татар їх не дуже цікавить. Непогано було б, якщо б Німеччина пам'ятала про долю кримських татар, тому що те, що сталося з кримськими татарами у 1944 році, безпосередньо винна також і Німеччина», - нарікає Гурбан Алакбаров, який живе в Берліні.

Він не бачить великої різниці між путінськиою владою і так званими "російськими демократами, у яких в крові, в організмі, у всіх клітинах - імперське мислення".

«Я, як азербайджанець, боюся таких демократів, я боюся, що завтра вони прийдуть до влади і будуть проводити ту ж саму імперську політику по відношенню до сусідів. Яка різниця між ними і Путіним?», - каже Алакбаров.

На Паризькій площі звучали історії конкретних людей, яких переслідують у Криму, гімни кримських татар та України. У посольстві України в ФРН був влаштований перегляд фільму "Crimea. The Resistance" та фотовиставки "Пережили геноцид".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-