Правозахисники опублікували доповідь про політичне стеження в Росії

Правозахисники опублікували доповідь про політичне стеження в Росії

Укрінформ
Міжнародна правозахисна група "Агора", що працює в РФ, представила доповідь "Росія під наглядом", присвячену політично мотивованому стеженню.

Документ розміщено на сайті порталу "Медуза".

"Уже до середини нульових років у Росії було сформовано комплексну систему контролю, що цільовим чином застосовується стосовно політичних, цивільних активістів і правозахисників, яка потім тільки вдосконалювалася", - роблять висновок автори дослідження.

Доповідь охоплює період з 2007 року до цього часу та аналізує випадки точкового стеження за активістами і правозахисниками, не пов'язаного з розслідуванням злочинів. Автори доповіді - юристи Дамір Гайнутдінов і Павло Чіков.

Дослідження грунтується на даних ЗМІ та інших відкритих джерел, таких, як статистика судового департаменту. При цьому в доповіді детально описано види стеження, серед яких: прослуховування телефонів, зламування акаунтів, відео- та аудіоспостереження і контроль пересувань через базу МВС "Сторожовий контроль", куди вносяться дані потенційних екстремістів. Найбільше випадків стеження було зафіксовано у 2014 році - 177 - автори доповіді пояснюють це масовими затриманнями кримських татар після російської анексії Криму.

За весь цей період виявлено 352 випадки стеження за правозахисниками, політичними і громадськими активістами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-