"Аль-Каїда" переїжджає у Сирію – NYT

Укрінформ
Після кількох років обстрілу в Пакистані керівництво терористичної угруповання "Аль-Каїда" прийняло рішення перейти в Сирію.

Про це пише The New York Times з посиланням на джерела серед високопоставлених співробітників американських і європейських спецслужб.

У Сирії "Аль-Каїда" планує розмістити свою штаб-квартиру, об'єднавшись з так званим "Фронт ан-Нусра", що раніше відкололися від "Ісламської держави".

Бойовики "Аль-Каїди" відвідували Сирію протягом кількох років. У 2013 році, лідер угруповання в Пакистані Айман аз-Завахірі посилав своїх представників в Сирію, щоб вони надали підтримку "Фронт ан-Нусра". При цьому "Аль-Каїда" послідовно відмовлялася від ідеї проголосити в Сирії свій емірат; це було пов'язано з бажанням підготувати умови у новій країні.

Як пише The New York Times, перенесення штаб-квартири "Аль-Каїди" з Пакистану у Сирію дає бойовикам нові можливості. У Сирії їм буде легше рекрутувати і підтримувати бойовиків з сусідніх Іраку, Туреччини, Йорданії та Лівану. Крім того, звідси "Аль-Каїді" буде зручніше завдавати терористичних ударів по європейським країнам. Нарешті, "Аль-Каїда", на відміну від "Ісламської держави", має більш наближену до повсякденного життя сунітів ідеологію, а отже, зможе показати себе як "розумний, методичний і послідовний джихадистський рух".

Переїзд лідерів "Аль-Каїди" відображає зростаюче значення Сирії для терористичної організації. Дуже ймовірно, що він знаменує посилення кровопролитного суперництва між угрупуванням і "Ісламським державою", стверджують західні чиновники.

У Сирії налічується 5-10 тисяч бойовиків "Фронт ан-Нусра" і 19-25 тисяч бойовиків "Ісламського держави".

З 2011 року в Сирії триває громадянська війна, в якій беруть участь урядові сили, "Вільна сирійська армія" (позиціонує себе як опозиція режиму Башара Асада), терористичні "Ісламська держава" і "Фронт ан-Нусра", а також інші угруповання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-