Берлін відмовився разом із Штатами стежити за джихадистами в Йорданії – ЗМІ

Берлін відмовився разом із Штатами стежити за джихадистами в Йорданії – ЗМІ

Укрінформ
Німецька влада відмовилася від пропозиції американських колег здійснювати спільне стеження за джихадистами в Йорданії.

Про це в суботу пише видання Spiegel.

"Федеральний уряд боїться нового шпигунського скандалу. Німеччина відмовилася від спільного з американцями проекту в Йорданії. Там мало здійснюватися спостереження за джихадистами", - повідомляє журнал з посиланням на власні джерела інформації.

США через бундесвер запропонували налагодити співпрацю у справі стеження за ісламістами, які перебувають за кордоном, а також обмінюватися інформацією про тих, хто перебуває на території ФРН. Операція називається "Галантний фенікс", і керує нею формально Спільне командування спеціальних операцій - військова структура, проте в групу входять також співробітники розвідслужб.

Базується вона в Йорданії, звідки відстежується пересування ісламістських бойовиків, які прямують до Сирії і з Сирії в Європу.

У відомстві канцлера наголошують на відсутності правових норм, які регулюють передачу США досьє на німецьких ісламістів. Крім того, незрозуміло, чи планують американці використовувати зібрані експертами в Йорданії дані для завдання ударів по джихадистах.

Берлін украй насторожено ставиться до нових проектів з американськими спецслужбами після спалаху шпигунського скандалу, в якому, як виявилося, були замішані Федеральна розвідувальна служба Німеччини BND та Агентство національної безпеки США, які прослуховували багатьох політиків та організації, у тому числі з дружніх країн. Скандальний інцидент розслідується досі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-