Росія хоче створити на Балканах

Росія хоче створити на Балканах "союз нейтральних держав" - ЗМІ

Укрінформ
Партія "Єдина Росія" підписала з двома опозиційними партіями Чорногорії "Ловченську декларацію", що передбачає створення союзу нейтральних держав південно-східної Європи та збереження Косово у складі Сербії. Керівництво "єдиноросів" розцінює її як модель майбутніх відносин РФ із балканськими країнами.

Про це пише "Коммерсант".

"Ловченську декларацію" "Єдина Росія" підписала наприкінці минулого тижня в історичній столиці Чорногорії Цетині (гора Ловчен є її символом) з лідером Демократичної народної партії (ДНП) Міланом Кнежевичем. Того ж дня до неї приєднався ще один чорногорський опозиціонер - лідер Соціалістичної народної партії Срджан Милич.

Декларація містить дві ключові ідеї: підтримка створення союзу нейтральних держав Південно-Східної Європи, в конституції яких був би закріплений військовий нейтралітет, і збереження Косово у складі Сербії.

Ідею "союзу нейтральних балканських країн" висунув обраний єдиноросами в якості чорногорського партнера Мілан Кнежевич під час лютневого візиту в Москву, коли він у складі делегації опозиційного "Демократичного фронту" зустрічався з керівництвом Держдуми та партії "Родіна". За його задумом, до цього "союзу" мають увійти Сербія, Чорногорія, Македонія і Боснія і Герцеговина, а їхній нейтралітет гарантували б Північноатлантичний альянс і Росія. Ідея, яка стала відповіддю на запрошення Чорногорії у НАТО в минулому грудні, отримала підтримку в Москві, що суперечить розширенню Альянсу.

Проте можлива ставка Росії на ДНП як генератора ідеї нейтралітету для Балкан виглядає проблематично. Навіть у Чорногорії ця партія має в парламенті країни всього трьох депутатів. Окрім того, вона жорстко виступає проти діалогу з владою і ратує за вуличні протести з метою зміщення режиму. Нарешті, днями її лідер взагалі поставив під сумнів легітимність відновлення Чорногорією незалежності на референдумі 2006 року, хоча його підсумки Росія визнала одними з перших.

Повідомляється, що головна ж уразливість "Ловченської декларації" в тому, що вона передбачає, по суті, перегляд ключових положень зовнішньої політики низки балканських країн. Чорногорія вже в 2017 році розраховує стати повноцінним членом НАТО. Македонія та Боснія є кандидатами на вступ і відмовлятися від цієї мети не збираються. А Сербія, хоча і декларує військовий нейтралітет, активно взаємодіє з Альянсом і не поспішає закріплювати в конституції нейтральний статус.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-