"Панама" посилює опозицію Австралії перед виборами в парламент - ЗМІ

Укрінформ
Нові дані «панамських документів» щодо австралійських клієнтів фірми Mossack Fonsecа, які ухилялися від сплати податків, дозволяють лідерові опозиційної Лейбористської партії Австралії Білу Шортену повернути перевиборчу риторику у потрібне йому русло.

Про це пише The Guardian.

«Панамські документи не призвели до значних відставок австралійських політичних лідерів чи виходу на вулиці протестуючих, як це сталося в Росії чи Ісландії, але вони можуть мати значний вплив на результати цьогорічних парламентських виборів, оскільки посилюють податкову риторику, яку використовують лейбористи», – вважає видання.

Лейбористи закликають закрити податкові прогалини для шахраїв та посилити фінансування шкіл та лікарень, натомість чинна ліберально-національна коаліція пропонує скоротити деякі витрати і використовувати бюджетні кошти на проекти, які генерують економічне зростання, в тому числі покращення інфраструктури та інновації.

Як показують опитування, головне гасло опозиції «економічна нерівність шкодить зростанню, розумні соціальні витрати не повинні залежати від доброї волі уряду» значно ближчі населенню Австралії, аніж пропонована коаліцією загальноприйнятна точка зору, що «економічне зростання найкраще досягається шляхом дерегулювання ринку, зниження податків і скорочення витрат».

У розрізі нових даних із Панамських документів стає очевидно, що компанії і багаті люди, які користуються можливостями дерегуляції і отримують вигоду від економічного зростання, насправді не платять податків. А прості громадяни, які сплатили усі податки, не можуть навіть розраховувати на підтримку урядом базових соціальних програм.

«Стає зрозуміло, що система вважає простих громадян недалекими, бо якщо б у них було достатньо грошей і досить хороших податкових консультантів, вони теж могли б створити якусь складну міжнародну структуру на тропічному острові і не платити жодних податків… Останні дані Панамських документів, які показали, що 98 найбільших австралійських приватних компаній не платили жодних податків в 2013 році, мали сильний вплив», – йдеться у матеріалі.

Хоча уряд країни минулого року схвалив низку законів, які спрямовані на протидію уникненню податкових ухилень, більшість транснаціональних корпорацій доволі успішно вдаються до складних механізмів, щоб затягнути або й уникнути необхідності сплати податків.

У свою чергу, австралійська Лейбористська партія пропонує впродовж трьох років підняти податкове навантаження та отримати внаслідок $1,9 млрд, в основному за рахунок зниження допустимої суми боргу для фінансування операцій австралійських багатонаціональних компаній, як це робиться стосовно інших глобальних гравців. Хоча відповіді як це втілюватиметься на практиці опозиція не має.

«Обравши слоган «безпроблемного доходу» і лояльності для бізнесу на фоні Панамських документів, коаліційна партія поставила себе у невигідне становище. Риторика опозиції про те, що Лейбористська партія ставить реальних людей і необхідні їм послуги попереду інтересів великих транснаціональних корпорацій значно дієвіша», – резюмує The Guardian.

Як повідомляв Укрінформ, Прем'єр-міністр Австралії підтвердив розпуск парламенту. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-