Косовські серби стурбовані пропозицією ЄС

Косовські серби стурбовані пропозицією ЄС

Укрінформ
Косовські серби висловили стурбованість у зв'язку з пропозицією ЄС надати безвізовий режим для громадян Косова, побоюючись, що сербську меншину змусять визнати незалежність нової країни, колишньої частини Югославії.

Про це повідомляє AFP.

"Етнічні меншини сербів наразі побоюються, що вони будуть змушені визнати Косово як незалежну державу, якщо хочуть отримати документ або паспорт для поїздок в ЄС без візи", - йдеться в повідомленні.

Нині косовські серби, які в 2008 році відмовилися визнати незалежність Косово від Сербії, як і раніше вважаються громадянами Сербії.

Як зазначається, хоча Сербія з 2009 року була у безвізовому списку для поїздок у ЄС, це не стосується косовських сербів, які мають спеціальні сербські паспорти і повинні отримувати візу для поїздок в межах ЄС.

У свою чергу, в Белграді в офісі сербського уряду, відповідального за питання Косова, заявили, що будуть "вимагати від ЄС лібералізації візового режиму і для сербів, які живуть у Косовому, незалежно від їх документів".

"Лібералізація візового режиму повинна застосовуватися не до типу документа, а до всіх громадян тієї території, що входить до угоди", - наголосили в офісі.

Проте чиновники у Приштині зазначили, що тільки власники паспортів Косово зможуть отримати безвізовий режим.

"Кожен громадянин Косова повинен мати біометричний паспорт, щоб користуватися правом вільного пересування в ЄС", - заявив міністр юстиції.

Єврокомісар з питань міграції, внутрішніх справ та громадянства Дімітріс Аврамопулос висловив схожу думку. "Дозвольте мені чітко пояснити: визнаються тільки паспорти Косово", - відзначив він.

Як повідомляв Укрінформ, у середу Єврокомісія запропонувала надати право громадянам Косова, які, в основному є етнічними албанцями, перебувати у Шенгенській зоні без візи. Дане рішення ще має бути схвалене Європарламентом і Радою ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-