У РФ за екстремізм стали судити утричі частіше

У РФ за екстремізм стали судити утричі частіше

Укрінформ
У Росії за п'ять років утричі зросла кількість засуджених за антиекстремістські статті Кримінального кодексу. Було засуджено 414 осіб, що утричі перевищує показники 2011 року (137 осіб).

Про це пише Gazeta.ru з посиланням на доповідь Центру економічних і політичних реформ (ЦЕПР), що є в її розпорядженні.

Посилаючись на статистику судового департаменту при Верховному суді, експерти підрахували, що в першу чергу зросла кількість засуджених за частиною 1 цієї статті - "розпалювання ненависті або ворожнечі .., вчинене з використанням інтернету".

Серед основних груп засуджених за "антиекстремістські статті" - націоналісти, люди, які не перебувають у націоналістичних групах, але засуджені за екстремістські гасла, релігійні екстремісти, в основному ісламісти.

Майже всі з них входять у заборонену у РФ "Хізб ут-Тахрір аль-Ісламі". У цю групу також потрапили засуджені "Свідки Єгови" і члени різних нетрадиційних християнських сект і атеїсти. "Четверта група - проукраїнські активісти, яких засудили за різкі висловлювання на підтримку України, засудження дій російської влади в Криму і на Донбасі", - йдеться у повідомленні.

Автори доповіді зазначають, що через розпливчаті формулювання російських законів і самого поняття "екстремізм" з'явилися абсурдні антиекстремістські справи, у тому числі і по відношенню до представників опозиції. Адже засуджені за "екстремістськими" статтями не можуть брати участь у виборах, обмежені в організації мітингів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-