В ЮНЕСКО 2016 рік назвали «поворотним для свободи преси»

В ЮНЕСКО 2016 рік назвали «поворотним для свободи преси»

Укрінформ
Генеральний директор ЮНЕСКО Ірина Бокова, виступаючи під час конференції у Гельсінкі з нагоди Всесвітнього дня свободи друку, назвала 2016 рік «поворотним для свободи слова».

При цьому вона закликала уряди реагувати на запити щодо розслідування справ, пов’язаних зі свободою слова, та захищати основні свободи в Інтернеті, йдеться у повідомленні для преси, поширеному прес-службою ЮНЕСКО.

«Генеральний директор ЮНЕСКО описала цей день як один з найбільш захоплюючих моментів світового порядку денного. Це можливість відсвяткувати свободу кожної жінки і кожного чоловіка висловлювати думки. Це можливість, щоб підкреслити право доступу та обміну інформацією. Це можливість стояти поруч з журналістами і захищати їхню безпеку», - йдеться у повідомленні.

Очільниця ЮНЕСКО нагадала, що упродовж останнього десятиліття під час виконання службових обов'язків загинули 825 журналістів, при цьому лише менш ніж 6% цих вбивств були розслідувані, а винні покарані.

«Ми повинні захищати основні свободи в Інтернеті і в автономному режимі. ЮНЕСКО прагне просувати Інтернет в якості платформи, в основі якої лежать право, свобода, відкритість, доступність та яка управляється кількома акторами», - додала вона.

Нагадаємо: напередодні виступу гендиректора ЮНЕСКО Ірини Бокової на конференції, присвяченій Всесвітньому дню свободи преси, представники української делегації заявили про зачистку інформаційного простору в Криму і репресії щодо місцевих журналістів. З доповіддю про ситуацію на півострові виступила редактор проекту "Крим.Реалії" Олена Юрченко.

За її словами, з 2014 починаючи року, російські окупанти та підконтрольна їм влада в Криму «знищують найменші острівці свободи вираження думок в медіа, а незалежна журналістика там опинилася під загрозою вимирання».

Реакція керівництва ЮНЕСКО на оприлюднені факти щодо інформаційного простору в окупованому Криму невідома. Судячи з офіційного комюніке, проблеми зі свободою преси на окупованих Росією українських територіях поки що залишаються без уваги.

Такого висновку також можна дійти і щодо зволікання з відповідями на офіційний запит Укрінформу щодо моніторингу за ситуацією в Криму, відправленого до офісу генерального директора організації ще 19 квітня ц.р.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-