Гагаузія ухвалила закон про освіту - в обхід Молдови

Гагаузія ухвалила закон про освіту - в обхід Молдови

Укрінформ
Народне зібрання (місцевий парламент) Гагаузького автономно-територіального утворення на півдні Молдови прийняло (відразу в двох читаннях), без узгодження з центральною владою Молдови, власний закон про освіту. 

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу в Молдові. 

Згідно з документом, у школах Гагаузії буде введено новий предмет - «Історія і культура гагаузького народу», викладання якого передбачається вести трьома мовами - гагаузькою, молдавською і російською, а поступово більшість предметів учні вивчатимуть також гагаузькою мовою.

Як заявила башкан (керівник) Гагаузької автономії, влада регіону планує забрати і частину повноважень у центральних органів влади, у тому числі в автономії самостійно обиратимуться директори гагаузьких шкіл. 

У Міністерстві освіти Молдови документ назвали незаконним, оскільки він не був обговорений ні з центральною владою, ні з громадянським суспільством.    

Гагаузьке автономно-територіальне утворення на півдні Молдови було створене в середині дев'яностих років минулого століття. До його складу входять кілька районів з компактним проживанням гагаузів (народність тюркської національності православного віросповідання). Населення автономії складає понад 150 тисяч жителів. 

В автономії є власний парламент (Народне зібрання), а керівник автономії - башкан - є членом уряду Молдови. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-