Питання про НАТО не зв'язує Фінляндію і Швецію – фінський президент

Питання про НАТО не зв'язує Фінляндію і Швецію – фінський президент

Укрінформ
Президент Фінляндії Саулі Ніїністьо прокоментував опублікований в п'ятницю рапорт про НАТО, заявивши, що питання про Альянс не зв'язує Фінляндію і Швецію, і кожна з країн прийме рішення самостійно.

Так, на думку експертів, які склали рапорт, Фінляндія і Швеція мають ухвалювати рішення про вступ до Північноатлантичного альянсу спільно, інформує Yle.

"Звичайно, така позиція і аргументи, що стоять за нею, зрозумілі. Проте варто зазначити, що у нас немає автоматичного взаємозв'язку в даному питанні: якщо одна з двох країн вирішить вступити до Альянсу, то друга негайно має зробити те ж саме. Навпаки, зараз процес виглядає вельми скрутним", - зазначив глава Фінляндії.

Він також додав, що кожна з країн відповідає за свій процес ухвалення рішення про НАТО.

"Все ж це не скасовує той факт, що думки в одній країні могли б вплинути на думки в іншій", - підкреслив фінський президент.

На його думку, якщо питання про членство в НАТО просувати, то необхідно провести відповідний референдум.

"У тому разі, якщо ми захочемо просувати питання про НАТО, то, звичайно, ми повинні запитати думку народу із цього приводу", - резюмував Ніїністьо.

Нагадаємо, раніше у фінському урядовому звіті повідомлялося, що отримання Фінляндією членства в НАТО спровокує серйозну кризу у відносинах між Гельсінкі і Москвою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-