Тима: У знищенні українських пам’ятників у Польщі є російських слід

Тима: У знищенні українських пам’ятників у Польщі є російських слід

Укрінформ
Знищення українських місць пам’яті на півдні Польщі носить провокаційний характер, що має на меті внести напругу в українсько-польські відносини. У цих діях видно проросійський слід.

На цьому під час засідання комісії з питань національних та етнічних меншин Сейму Польщі заявив голова Об’єднання українців у Польщі (ОУП) Петро Тима, інформує варшавський кореспондент Укрінформу.

“Є ознаки, які вказують на провокаційний характер дій, оскільки вони максимально публікуються проросійськими сепаратистами і російськими сайтами… Знищення кожного пам’ятника супроводжувалося відеозаписом, який відразу з’являвся на сайті донецьких сепаратистів Novorossia Today, польську версію якої веде громадянин Польщі Давід Гудзєц”, - підкреслив Тима.

За його словами, руйнування українських пам’ятників в Польщі мало місце і раніше, однак з 2014 року спостерігається нове явище: окрім натяків про помсту за трагічні події на Волині в 40-х роках минулого століття з’являються елементи, пов’язані з війною на сході України.

Руйнування пам’ятників супроводжується значним медійним супроводом перед, а також і після скоєння злочину, аби викликати значний резонанс у ЗМІ.

Голова ОУП підкреслив, що руйнування українських пам’ятників на польсько-українському прикордонні вже давно вийшло за рамки звичайного вандалізму локального рівня. За його словами, ці руйнування мають ознаки намагання дестабілізувати українсько-польські відносини, а тому їх розслідування має відбуватися силовими структурами Польщі на найвищому рівні.

Тима зауважив, що у більшості випадків розслідування справи про руйнування українських місць пам’яті на півдні Польщі припинялося з обґрунтуванням, що їх було встановлено нелегально, без узгодження з локальною адміністрацією. Утім, він переконаний: розслідування має тривати, оскільки в цих місцях є реальні поховання людей, а ці злочини мають ознаки міжнародного характеру.

“Згідно з нашою інформацією, існує близько 100 польських нелегально встановлених пам’ятників в Україні. Знищення українських місць пам’ятників в Польщі має привести до загострення ситуації в регіоні (в Україні і Польщі - ред.), а тому це не є проблемою виключно української меншини в Польщі”,- констатував голова ОУП.

Згідно з даними польської національної прокуратури, за останні декілька років у країні значна зросла кількість злочинів на грунті ксенофобії і расової та національної нетерпимості. В 2013 році у Польщі зареєстровано дев’ять скарг щодо скоєння злочинів щодо українців та українських місць пам’яті, в 2014 – 26, в 2015 – 37.

Нагадаємо, у 2015-2016 роках зафіксовано шість випадків плюндрування руйнування українських місць пам’яті на півдні Польщі, поблизу кордону з Україною. В жодному з випадків зловмисників не затримано.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-