Росія має виплатити €35 тисяч затриманим за одиночні пікети - Євросуд

Росія має виплатити €35 тисяч затриманим за одиночні пікети - Євросуд

Укрінформ
Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) визнав Росію винною у порушенні права на свободу думок.

Про це свідчить рішення ЄСПЛ у справі "Новикова та інших проти Росії", опубліковане 26 квітня.

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) визнав затримання учасників одиночних пікетів у Росії порушенням права на свободу висловлювання думки (ст.10 Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод). Рішенням ЄСПЛ у справі "Новикова та інших проти Росії" суд зобов'язав Росію виплатити п'яти росіянам загалом 35 тис. євро.

У цій справі розглядалися скарги Марини Новикової, Юрія Мацнева, Віктора Савченка, Олександра Кірпічева і Валерія Ромахіна - жителів Москви, Калінінграда, Астрахані і Ростовської області. Всі вони були затримані за участь в одиночних пікетах у період з 2006 по 2012 роки.

"З урахуванням того, що всі пікети мали мирний характер, органи влади повинні були демонструвати певну міру терпимості по відношенню до демонстрантів", - йдеться в рішенні ЄСПЛ.

Суд звернув увагу і на те, що "ситуація не становила загрози громадській безпеці, не створювала якихось перешкод для руху, тому вагомих причин для арешту не було". Реакцію російської поліції на дії пікетників ЄСПЛ  визначив як "непропорційну".

Порушення прав росіян у цій справі визнав одностайно.

Фото: Иван Трефилов / RFE/RL

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-