У Білорусі учасників збройних конфліктів за кордоном кидатимуть за грати

У Білорусі учасників збройних конфліктів за кордоном кидатимуть за грати

Укрінформ
Участь у збройних конфліктах на території іноземних держав у Білорусі каратиметься як кримінальний злочин.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

"У Білорусі опублікували поправки до Кримінального кодексу, що запроваджують більш жорсткі покарання за екстремізм і значно полегшують притягнення до відповідальності за участь у бойових діях на території іншої країни", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що поправки раніше підписав білоруський президент Олександр Лукашенко, через 10 днів після опублікування вони вступають в дію.

Уперше в Кримінальний кодекс Білорусі вносять зміни, що передбачають відповідальність "за створення екстремістського формування, за керівництво ним або його структурним підрозділом" у вигляді позбавлення волі на термін до 7 років, а при повторному порушенні закону - до 10 років. За фінансування діяльності екстремістського формування передбачено покарання 6 років ув'язнення.

Крім того, Кримінальний кодекс доповнюється статтею, яка дозволить притягнути до кримінальної відповідальності фактично будь-якого білоруса, який брав участь у воєнних діях на території іншої країни.

Тепер слідству буде досить довести факт участі у війні, а те, що людина отримувала на війні гроші, доводити вже не буде потреби. Так, за участь у збройному конфлікті, наприклад, в Україні, учасника війни зможуть засудити до п'яти років ув'язнення, а за вербування добровольців - до 10 років.

За даними МВС Білорусі, наразі відомо про кілька десятків білорусів, які брали або беруть участь у конфлікті в Україні на боці як урядових сил, так і підтримуваних Росією бойовиків.  Проти деяких із них вже порушили кримінальні справи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-