Прем’єр Австралії хоче розпустити парламент

Прем’єр Австралії хоче розпустити парламент

Укрінформ
Прем'єр-міністр Австралії Малколм Тернбулл підтвердив свої плани оголосити про повний розпуск федерального парламенту і проведення виборів в країні 2 липня.

Про це повідомили місцеві ЗМІ.

«Після представлення проекту бюджету на початку травня я збираюся попросити генерал-губернатора Австралії розпустити обидві палати парламенту і призначити вибори, які, як я очікую, відбудуться 2 липня», – сказав глава уряду, розмовляючи з журналістами.

Федеральний парламент Австралії відновив свою роботу в понеділок, причому зробив це достроково. Зазвичай в квітні австралійські законодавці перебувають на канікулах, працюють в своїх округах і повертаються до Канберри в травні, щоб у другий вівторок місяця приступити до роботи над урядовим проектом бюджету на черговий фінансовий рік. Однак Тернбулл вирішив порушити політичну традицію і повернути парламентаріїв до Канберри на три тижні раніше терміну. Цей крок надав уряду додатковий час для того, щоб повторно поставити на голосування в сенаті (верхній палаті парламенту) спірний законопроект про відновлення комісії з нагляду за роботою будівельної індустрії. У понеділок сенат відкинув цей законопроект вдруге, що дозволяє Тернбуллу піти на так званий «подвійний», тобто повний розпуск парламенту і проведення виборів в стислі терміни.

 Як правило, на виборах в Австралії повністю оновлюється палата представників (150 законодавців) і половина складу сенату (38 з 76), проте дворазова відмова верхньої палати схвалити той чи інший законопроект наділяє уряд конституційним правом повністю розпустити обидві палати парламенту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-