Туск не ризикнув долучити Польщу до розв’язання конфлікту в Україні - Ващиковський

Туск не ризикнув долучити Польщу до розв’язання конфлікту в Україні - Ващиковський

Укрінформ
Екс-прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск відмовився два роки тому від ініціативи президента Білорусі Олександра Лукашенка спільно знайти рішення щодо розв’язання російсько-українського конфлікту.

Про це в ефірі польського радіо “Trojka” заявив глава МЗС Польщі Вітольд Ващиковський.

“Коли я нещодавно був у Білорусі і розмовляв з президентом Лукашенком, то на моє здивування я довідався, що декілька років тому Лукашенко пропонував прем’єру Туску спільно знайти рішення щодо цього конфлікту. Дійсно, ми знайшли документ таких переговорів в МЗС і все вказує на те, що це прем’єр Туск не погодився на цю мирну ініціативу”, - заявив Ващиковський. 

На запитання журналіста, чи міг Туск тоді довіряти Лукашенку, глава польської дипломатії відповів ствердно.

“Це (Білорусь – ред.) сусід Польщі, важливий партнер і в такій ситуації можна було ризикнути і почати переговори щодо розв’язання конфлікту, оскільки цей конфлікт для Польщі є дуже шкідливим”, - констатував Ващиковський.

Водночас, глава польського МЗС наголосив, що Польща зараз не наполягатиме на зміні Мінського формату переговорів і долученні до переговорів Варшави, “поки тліється шанс надії, що Мінські домовленості може бути виконано”.

Ващиковський також зазначив, що відставка прем’єр-міністра України Яценюка не була для нього несподіванкою, оскільки декілька тижні тому український колега Павло Клімкін попереджав його про можливість такого розвитку подій. 

“Будемо й далі співпрацювати (з українським урядом – ред.). Збереження статусу незалежної України для нас є дуже важливим, адже це дуже серйозний елемент польської безпеки”, - констатував глава польської дипломатії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-