Туск винен у фальсифікації Смоленського розслідування - Міноборони Польщі

Туск винен у фальсифікації Смоленського розслідування - Міноборони Польщі

Укрінформ
Міністр національної оборони Польщі Антоній Мацеревич заявив, що колишній глава польського уряду, чинний президент Європейської Ради Дональд Туск несе особисту відповідальність за фальсифікації Смоленського розслідування.

Про це Мацеревич сказав в ефірі телеканалу TVP.INFO.

“Туск не лише забезпечив собі повний контроль над проведенням слідства, але також і за кожним висловлюванням урядових органів. Потім він сказав, що несе відповідальність за все, що в цій справі зроблено, а звіт було фальсифіковано і фальсифікація урядового звіту повинна мати свої наслідки”,- заявив Мацеревич.

Він наголосив, що про підміну тіл жертв катастрофи представники попередньої влади знали вже в 2010 році і довго не приймали рішення з цього приводу. Відомо, що ексгумація шістьох жертв катастрофи, щодо яких існувала підозра у підміні тіл у могилах, зокрема й останнього президента РП в екзилі Ришарда Качоровського відбулася восени 2012 року.

Мацеревич підкреслив, що у зв’язку з прогалинами у слідстві у попередній владі ніхто не був покараний, а всіх підвищено по службі.

Міжнародний авіаційний комітет у Москві, а також польська урядова комісія тодішнього глави Міністерства внутрішніх справ Польщі Єжи Міллера, попри часткові розбіжності у відповідальності сторін, основними причинами катастрофи в 2011 році назвали помилки пілотів президентського літака. Правляча коаліція партії "Право і Справедливість" (PiS), яка вважає ці висновки обох комісій хибними, у березні на урядовому рівні відновила слідство у цій справі. У PiS не виключають, що причиною авіакатастрофи могло стати спрацювання вибухового пристрою на борту літака.

У березні у Варшаві розпочався суд над п’ятьма польськими держслужбовцями, зокрема й над колишнім главою канцелярії прем’єра Томашем Арабським, яких родичі загиблих у Смоленській катастрофі звинувачують у халатному ставленні до підготовки візиту екс-президента Леха Качинського до Катині в 2010 році.

Як повідомляло агентство, на світанку 10 квітня 2010 року поблизу військового аеродрому "Північний" у Смоленську розбився літак Ту-154М, яким польська державна делегація направлялася на відзначення 70-ї річниці Катинського злочину. В результаті катастрофи загинули всі 96 осіб, які перебували на борту літака: президентське подружжя Леха та Марії Качинських, а також представники політичної, військової, релігійної еліти Польщі, громадські активісти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-