Польща хоче знести півтисячі радянських пам’ятників

Польща хоче знести півтисячі радянських пам’ятників

Укрінформ
Інститут національної пам’яті (IPN) Польщі виступив з ініціативою усунення близько 500 радянських пам’ятників, що символізують радянську домінацію над Польщею.

Про це йдеться в проекті резолюції IPN, який наближчим часом отримають місцеві органи влади в РП, інформує інтернет-портал Onet.pl.

“Ми інвентаризуємо місця, в яких ще є радянські пам’ятники. До червня ми запропонуємо акції, які заохочуватимуть місцеві органи влади до ліквідації радянських пам’ятників ще до того, як буде підготовлено відповідний закон… Йдеться про 500 пам’ятників “вдячності” радянській владі”,- заявив в інтерв’ю Onet.pl глава IPN Лукаш Камінський.

Він припускає, що ця ініціатива буде мати “значні шанси на успіх”.

За його словами, пам’ятники будуть перенесені до музеїв, аби наступні покоління пам’ятали про “складні часи”.

Глава IPN наголосив, що йдеться про усунення тільки тих радянських памятників, під якими немає поховань. Натомість, ті пам’ятники, де є поховання радянських солдатів, не буде усунуто.

В IPN наголошують, що більшість цих пам’ятників встановлено радянською владою і поляки фактично не мали на це жодного впливу.

Камінський очікує на різку реакцію Росії на ці дії, а тому зазначає, що Варшава повинна бути готовою до цього. За його словами, IPN постійно інформуватиме МЗС Польщі про свої дії, а в минулому році польські дипломати, які працюють в РФ отримали інформацію з аргументами, які може бути використано у зв’язку з “атаками” росіян. Варшава про свої дії щодо пам’ятників інформуватиме також Захід, аби там також не виникло запитань щодо їх ліквідації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-