Позбавлення терористів громадянства: Олланд згорнув дебати

Позбавлення терористів громадянства: Олланд згорнув дебати

Укрінформ
Президент Франції Франсуа Олланд заявив у середу, 30 березня, що ухвалив рішення відмовитися вносити зміни до Конституції у частині позбавлення громадянства осіб, визнаних винними в причетності до тероризму.

Таке рішення французький лідер пояснив неможливістю досягти згоди з цього питання в обох палатах французького парламенту, повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Парижі.

«Я вирішив припинити конституційні дебати, але я не ухилюся від зобов'язань, які я взяв на себе, щодо гарантування безпеки нашої країни та захисту французів - це мій обов'язок і моя відповідальність», - заявив він після зустрічі з головами Сенату і Національних зборів Франції Жераром Ларше і Клодом Бартолоном.

За словами Олланда, рішення він ухвалив після обговорення цього питання зі спікерами обох палат французького парламенту.

Для того щоб внести зміни до Конституції Франції, поправки мають бути схвалені обома палатами парламенту. Депутати Національних зборів були готові проголосувати за позбавлення громадянства всіх осіб, засуджених за тероризм, але представники Сенату виступили за позбавлення громадянства тільки осіб з подвійним громадянством.

Свою обіцянку – внести положення про позбавлення громадянства в Конституцію - президент Франсуа Олланд оголосив під час виступу перед обома палатами французького парламенту 16 листопада 2015 року, через три дні після серії терористичних атак в Парижі, жертвами якої стали 130 осіб. Згідно з опитуваннями громадської думки, більшість французів підтримувала цей захід. Але багато політиків різних поглядів (соціалісти, консерватори, націоналісти та радикали) виступали з гострою критикою через її неефективність і посягання на принцип загальної рівності перед законом.

Водночас, згідно з чинним законодавством Франції, позбавляти громадянства засуджених за тероризм можна, якщо воно було набуте, а не отримане за народженням.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-