Скандальний мер Ніцци, який назвав Ялту російською, може втратити посаду

Скандальний мер Ніцци, який назвав Ялту російською, може втратити посаду

Укрінформ
Голова французького регіону Прованс-Альпи-Лазуровий берег та голова метрополії Ніцца-Лазуровий берег (мерії) Крістіан Естрозі, який назвав кримську Ялту містом, що належить Росії, може втратити посаду міського голови.

При цьому можливі кадрові зміни не пов’язані з його антиукраїнськими висловлюваннями, повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Франції.

Естрозі, як виявляється, одночасно обіймає чотири посади у виконавчій владі (із відповідним грошовим утриманням за кошт бюджету Франції та місцевих громад) і поки не збирається відмовлятися від цього. Зокрема, одіозний «республіканець» (однопартієць Ніколя Саркозі) досі одночасно є головою французького регіону Прованс-Альпи-Лазуровий берег, депутатом департаменту Приморські Альпи, головою метрополії Ніцца-Лазуровий берег і, зрештою, мером Ніцци. Не враховуючи його інші посади локального (голова об’єднання транспорту Приморських Альп) та національного значення (віце-президент Асоціації мерів Франції). При цьому французьке законодавство забороняє поєднання двох посад у виконавчій владі.

Як повідомлялося,16 грудня, на наступний день після свого обрання, Естрозі заявив, що піде у відставку, адже виграв регіональні вибори. Минуло три місяці, а чиновник досі сидить «на чотирьох стільцях». Згідно з законом, Естрозі мав би скласти депутатський мандат, залишити посаду мера Ніцци і виконувати обов’язки голови регіону та метрополії.

Як пише авторитетна газета Le Monde, 20 січня Естрозі знову публічно пообіцяв відмовитися від наявних мандатів «дуже скоро», пояснюючи затримку тим, що його політична суперниця на регіональних виборах Марешаль-Маріон Ле Пен (племінниця очільниці Нацфронту Марін Ле Пен) подала касаційну скаргу щодо результатів виборів. Крім неї, скаргу щодо цього подавали кандидат від соціалістів Патрік Менуччі та один із виборців.

Державна рада, яка за законом має розглядати такі скарги упродовж 6-9 місяців, досі не взяла їх на розгляд. Проте, як пишуть журналісти, така ситуація довго тривати не може. Справою Естрозі мають зацікавитися відповідні державні органи і тому зрештою доведеться прийняти рішення, а Ніцца може отримати нового мера.

Нагадаємо, що однопартієць Саркозі Крістіан Естрозі, коментуючи результати переговорів з так званим «мером Ялти» Андрієм Ростенком, який у складі кримської делегації з 26 лютого по 1 березня відвідував Ніццу, назвав українське місто російським. Делегація з Криму прибула на Лазуровий берег у супроводі посла Росії у Франції Олександра Орлова. Згодом у мерії Ніцци також повідомили, що міський голова планує у другій половині травня здійснити «у відповідь дружній візит в Ялту».

З нотою протесту в МЗС Франції та відкритим листом на адресу Крістіана Естрозі звернувся посол України Олег Шамшур. У МЗС України також висловили обурення візитом до Ніцци Ростенка, що, за заявою українського зовнішньополітичного відомства, суперечить нормам міжнародного права. Водночас МЗС Франції відмежувалося від позиції мера Ніцци.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-