Вибори в Німеччині: у Меркель великі втрати

Вибори в Німеччині: у Меркель великі втрати

Укрінформ
За попередніми результатами виборів у трьох федеральних землях Німеччини, до земельних парламентів (ландтагіви) пройшли праві, антиемігрантські партії, а партія канцлера Меркель зазнала поразки, так само як і її союзники по коаліції - СДПН.

За ситуацією станом на 22 годині київського часу стежить кореспондент Укрінформу в ФРН.

Так, в Баден-Вюртемберзі історичну перемогу здобули Зелені (30,5%), вперше обійшовши партію влади: Християнсько-Демократичний Союз (ХДС, партія Меркель), яка вперше в історії виявилося номером другим – 27% (мінус 12% порівняно з попередніми виборами). Аналітики називають нинішні вибори "історичним програшем" як ХДС, так і Соціал-демократичної партії (СДПН) – лише 12,8% (мінус 10 з половиною відсотків). Правопопулістська партія "Альтернатива для Німеччини" (AfD) посіла третє місце, набравши близько 14,9% (раніше - жодного).

У землі Рейнланд-Пфальц ХДС також показала свій найгірший результат – 31,7%, її випередили соціал-демократи – 36,3%, які посіли перше місце. На третьому все та сама AfD, 12,3% якої дозволяють їй вперше увійти до ландтагу.

У Саксонії-Анхальт ХДС все ж змогла набрати більше голосів, але це лише 30%, вперше так мало. Безпрецедентне друге місце у AfD – аж 24,2% (при тому, що минулого разу вони не отримали жодного голосу), у Лівих 15,9% (майже на 8% погіршення результату) і 10,6% (мінус 11%) у СДПН.

Незважаючи на те, що праві популісти пройшли в земельні законодавчі органи, навряд чи хто стане створювати з ними правлячу коаліцію, надто одіозна це партія.

Як повідомляло агентство, напередодні у Берліні пройшла масова акція протесту правих сил, які виступають проти політики Меркель в питанні біженців і вимагають її відставки. Акція була приурочена до виборів.

AfD була утворена 6 лютого 2013 року і почала активно набирати очки на хвилі кризи біженців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-