Чверть дорослих жителів ЄС хоча б раз пробували наркотики - доповідь

Чверть дорослих жителів ЄС хоча б раз пробували наркотики - доповідь

Укрінформ
Практично кожний четвертий дорослий європеєць хоча б раз у житті пробував наркотики, при цьому щорічно в ЄС від передозування помирає більш як 6 тисяч людей.

Такі дані містяться у доповіді Міжнародного комітету з контролю над наркотиками (ICNB) за 2015 рік, повідомляє кореспондент Укрінформу в ФРН.

"Майже чверть дорослого населення Європейського союзу (або більш як 80 млн дорослих) хоча б раз протягом свого життя пробували заборонені наркотики", - йдеться  у доповіді.

У документі також наголошується, що "щороку в Європейському союзі понад 6 тис. наркоспоживачів помирають від передозування, переважно передозування опіоїдів".

Найпопулярнішим в ЄС наркотиком (згідно з показниками поширеності вживання за минулий рік серед дорослих віком 15-64 років) є канабіс (психоактивна речовина, яку отримують з конопель), його вживають 19,3 млн людей. За ним ідуть кокаїн (3,4 млн людей), екстазі (2,1 млн людей) і амфетаміни (1,6 млн людей).

Зловживання героїном і синтетичними опіоїдами залишається в ЄС на порівняно низькому рівні. Згідно з оцінками, середній річний рівень поширеності вживання опіоїдів, в основному героїну, загалом серед населення віком 15-64 років становить 0,4%. Однак на опіоїди як і раніше припадає найбільша частка випадків смерті, захворювань і витрат на лікування, пов'язаних із зловживанням наркотиками в регіоні.

Як і раніше є проблемою поширеність зловживання новими психоактивними речовинами. Згідно з доповіддю, підготовленою за підсумками експрес-обстеження "Євробарометр", у 2014 році 8% із 13 тис. респондентів віком 15-24 роки в державах-членах Європейського союзу заявили, що вживали нові психоактивні речовини як мінімум один раз протягом свого життя, порівняно з 5% в 2011 році. Важливими інструментами збуту наркотиків стали інтернет і соціальні мережі. В Європейському союзі в 2013 і 2014 роках було виявлено понад 600 сайтів, через які продаються нові психоактивні речовини в кількості, що вимірюється іноді кілограмами.

Найвищі показники поширеності зловживання різними наркотиками протягом життя серед населення в цілому фіксуються у таких країнах Європейського Союзу, як Данія, Сполучене Королівство і Франція.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-