У Росії пропонують

У Росії пропонують "законно" красти зарубіжні винаходи

Укрінформ
Федеральна антимонопольна служба (ФАС) РФ розробляє поправки до закону, згідно з якими російські компанії зможуть використовувати зарубіжні розробки і винаходи, передусім, фармацевтичні, без згоди правовласника і патенту.

Про це пише газета «Ведомости».

ФАС розпочала розробки поправок до закону про конкуренцію і Цивільного кодексу, завдяки яким російські компанії зможуть отримати право використовувати розробки й винаходи без згоди власника патенту і повернути «завоювання соціалізму». Йдеться в першу чергу про патенти на ліки і медичні вироби, чиї правовласники часто «зловживають своїм домінуючим становищем і відмовляються виробляти або постачати ліки до Росії».

Зараз Цивільний кодекс дозволяє уряду в інтересах оборони і безпеки дозволити використовувати об'єкт інтелектуальної власності без згоди патентовласника, виплативши йому компенсацію. ФАС же пропонує додати ще один привід - загрозу особистості і правам громадян на охорону здоров'я і медичну допомогу.

Заступник генерального директора фармацевтичної компанії Stada Іван Глушков визнав, що поправки можуть бути корисними і для держави, і для пацієнтів. Проте, за його словами, поправки можуть призвести до того, що в перелік життєво важливих препаратів включатимуться будь-які ліки, які держава захоче «відібрати».

Росії вигідно відбирати ліцензії в усіх зарубіжних виробників і видавати дозвіл виробляти ліки російським компаніям. Глушков припустив, що через такі ризики в країні просто перестануть реєструватися нові іноземні ліки і пацієнти залишаться без інноваційних препаратів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-