Вдова екс-глави МВС Польщі

Вдова екс-глави МВС Польщі "торгувала" компроматом на Валенсу

Укрінформ
Вдова генерала часів комуністичної Польщі, екс-глави МВС Чеслава Кіщака напередодні намагалася продати Інституту національної пам'яті (IPN) документи, що нібито свідчать про співпрацю колишнього лідера "Солідарності" та екс-президента Польщі Леха Валенси зі спецслужбами комуністичної Польщі.

В IPN стверджують, що ці документи незаконно зберігалися у квартирі генерала, а тому разом з поліцією намагалися вилучити їх за місцем проживання жінки, інформує власний кореспондент Укрінформу в Польщі.

"16 лютого вдова генерала Чеслава Кіщака запропонувала IPN продати документи, які переховував її чоловік. Вона представила листок паперу, на якому від руки було написано "Інформація підготовлена зі слів T.W. (таємного співробітника – ред.) "Болек" (нібито псевдонім Валенси – ред.) після зустрічі у Гданську 16.11.74 р.", - йдеться в заяві IPN.

За словами глави IPN Лукаша Камінського, у квартирі могли бути й інші документи на цю тему.

У той же день прокурор IPN у супроводі представників поліції побував у квартирі вдови Кіщака з метою вилучення цих документів. В Інституті наголошують, що зберігання таких документів є незаконним, і вони повинні бути повернуті державі.

Реагуючи на появу цієї інформації, Валенса у своєму блозі написав, що "малі люди не повинні судити переможців".

"Ви не зможете брехнею і підробками змінити справжні факти. Це я будував і з 1970 року стояв на чолі головного напряму боротьби і я поетапно вів до повної перемоги", - зазначив Валенса, додавши, що життя й так визнає його правоту. 

Валенсу віддавна звинувачують у співпраці з комуністичними спецслужбами Польщі в 1970-х роках. В 2000 році люстраційний суд визнав, що колишній президент РП не був агентом спецслужб. Утім, цю справу постійно порушують історики, які намагаються довести, що він таки був агентом. На початку цього року Валенса ініціював дискусію з істориками, які закидають йому темне минуле, але згодом сам відмовився від цієї ідеї, не погоджуючись з форматом її проведення.

Валенса був лідером профспілкового об’єднання "Солідарність", яке у 1980-х роках вело боротьбу за права робітничого класу, що в результаті призвело до падіння комуністичного режиму в Польщі і формування в 1989 році першого після Другої світової війни  демократичного уряду країни. Упродовж 1990-1995 років Валенса був першим демократично обраним президентом Польщі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-