ІДІЛ досі має джерела фінансування - ООН

ІДІЛ досі має джерела фінансування - ООН

Укрінформ
ООН із занепокоєнням відзначає розростання ІДІЛ, яке продовжує отримувати свої доходи з незаконного видобутку нафти, розграбування окупованих територій та зовнішніх пожертвувань.

Про це йшлося в доповіді заступника генсека ООН з політичних питань Джеффрі Фелтмана під час останнього засідання РБ ООН з цього питання, повідомляє офіційний сайт ООН.

"Отримавши вигоду від припливу фінансових ресурсів своїх зв'язків з транснаціональною організованою злочинністю, угруповання (ІДІЛ - ред.) розширює свою діяльність в інших регіонах", - цитує прес-служба ООН слова Фелтмана.

Причому, основними джерелами фінансування ІДІЛ є "видобуток нафти та інших природних ресурсів, "обкладання податками", конфіскація та розграбування археологічних об'єктів, а також зовнішні пожертвування з використанням інтернету та соцмереж для збору коштів".

Описуючи глобальну стратегію розширення ІДІЛ, заступник генсека ООН зауважив, що «ІД» проводить операції у всьому регіоні Західної та Північної Африки, на Близькому Сході, а також у Південній та Південно-Східній Азії. Крім того, за його словами, ще більше число терористичних груп присягнули на вірність ІДІЛ, а "приплив іноземних бойовиків з усього світу є джерелом серйозної заклопотаності".

Він підкреслив, що ІДІЛ "продовжує представляти одну з основних проблем нашого часу для міжнародного миру й безпеки".

Фелтман також звернув увагу на продовження з боку ІД жахливих порушень прав людини по відношенню до населення в контрольованих угрупованням регіонах. У тому числі, йдеться про масові страти, катування, напади на громади за релігійними ознаками, сексуальне насильство, поневолення та систематичне жорстоке поводження з дітьми. Представник ООН назвав ситуацію "гуманітарною кризою безпрецедентних розмірів", вказавши, що тільки в Сирії близько 12 млн людей були змушені залишити свої оселі та понад 13,5 млн потребують гуманітарної допомоги.

До того ж продовжив він, за рахунок прихильників ісламістської радикальної ідеології, ІДІЛ розширив свою географічну діяльність, провівши в другій половині минулого року теракти в Парижі, Бейруті й Джакарті.

Фелтман підкреслив, що основна відповідальність за протидії загрозам ІД лежить на державах-членах ООН та інших міжнародних організаціях, які мають відіграти вирішальну роль в підтримці цих зусиль.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-