Співробітника фонду Навального затримали на Кіпрі за запитом РФ

Співробітника фонду Навального затримали на Кіпрі за запитом РФ

Укрінформ
Співробітника фонду боротьби з корупцією Навального, який отримав політичний притулок в ЄС, затримали на Кіпрі з загрозою екстрадиції до Росії.

Про це написав у своєму блозі Олексій Навальний.

"У зв'язку з переслідуваннями Микита (Кулаченков, - ред.) змушений був виїхати і отримав політичний притулок у Литві, йому видали паспорт біженця та інші документи ЄС для того, щоб нормально жити і працювати на території Євросоюзу. У січні за своїм тревел-документом (щось подібне до закордонного паспорта біженця), він поїхав на Кіпр у справах. У Ларнаці 24 січня вдень його затримали за запитом Російської Федерації. Доставили у поліцейський відділок", - пише Навальний.

Вже в день затримання "інтерпол Вільнюса надіслав інтерполу Ларнаки підтвердження: так, мовляв, наш біженець, ось з таким номером документу". Проте, спираючись на твердження Росії, начебто Кулаченкова підозрюють у крадіжці вартістю 58 євро, в Ларнаці призначили суд щодо екстрадиції на 12 лютого і відправили Микиту Кулаченкова до в'язниці.

Як резюмує Навальний, це виглядає, м'яко кажучи, порушенням міжнародних норм: "Міністр юстиції (Кіпру, - ред.) Іонас Ніколау рішення про те, що екстрадувати Микиту неправомірно, затягнув на майже три тижні. Ця гра втягує Кіпр у порушення європейського і міжнародного законодавства на догоду тісних зв'язків з Росією. Ось третій тиждень вже людина, яка має захист від переслідувань у вигляді притулку, сидить у в'язниці всупереч європейським угодам щодо біженців. Тому сьогодні ми вже змушені звертатися до російських і європейських ЗМІ та громадськості".

Микита Кулаченков працює у відділі розслідувань Фонду боротьби з корупцією (він, зокрема, збирав викривальні матеріали щодо сім'ї генпрокурора РФ Чайки). Через це його переслідував Слідчий комітет РФ, тому він попросив притулку в Литві.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-