“Венеціанка” закликає до компромісу щодо Конституційного суду в Польщі

“Венеціанка” закликає до компромісу щодо Конституційного суду в Польщі

Укрінформ
“Венеціанська комісія” закликає сторони конфлікту в Польщі навколо Конституційного суду країни до пошуку компромісу.

Про це заявив її голова Джанні Буккікіо після завершення дводенного візиту до Польщі, інформує власний кореспондент Укрінформу.

“Важливою є готовність до відповідальності усіх гравців політичної сцени, аби знайти хороший компроміс. Компроміс має бути на основі права, а не “згоди з дияволом”, адже такі думки також з’являються”,- заявив Буккікіо.

За його словами Комісія зіткнулася в Польщі з двома проблемами: політичною і юридичною. У контексті політики він зауважив, що сторони повинні знайти компромісне рішення. Натомість в юридичній площині Буккікіо зауважив, що Комісія запропонує певні рішення, які можуть покращити плюралізм Конституційного суду, його ефективність і швидкість роботи.

Нагадаємо: члени “Венеціанської комісії” упродовж двох днів зустрілися у Варшаві з президентом РП Анджеєм Дудою, представниками Верховного і Конституційного судів, Національної ради судочинства, депутатами Сейму та Сенату Польщі, міністерства юстиції та неурядових організацій.

За результатами поїздки “Венеціанка” підготує звіт, який буде предметом обговорення під час чергової пленарної сесії комісії, яка відбудеться 11-12 березня.

Торік на початку грудня ряд неурядових організацій РП, зокрема Гельсінська фундація з прав людини, Головна адвокатська рада, Інститут права і суспільства, Центр громадянської освіти, Інститут публічних справ та інші звернулися до Венеціанської комісії оцінити запропоновані владою зміни до закону про КС Польщі. Зі схожим проханням наприкінці грудня до комісії звернувся глава МЗС Польщі Вітольд Ващиковський.

Зміни до закону про КС Польщі президент РП підписав наприкінці грудня.

Найбільше застережень в опозиції та багатьох громадських організацій викликає запис про те, що свої рішення у важливих для країни справах КС зможе ухвалювати за умови наявності щонайменше 13-ти з 15-ти суддів КС. На думку противників змін, це може повністю паралізувати роботу КС, оскільки постійно збирати весь склад суду може бути проблематично.

Представники чинної польської влади відкидають звинувачення, наголошуючи, що діють в рамках чинного законодавства. Натомість, вони наголошують, що порушень при виборі суддів КС припустилася попередня владна коаліція “Громадянської платформи” і Польської селянської партії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-