Невдалий експромт: У тексті для Обами не було про

Невдалий експромт: У тексті для Обами не було про "клієнтів" Україну і Сирію

Укрінформ
Фраза глави Білого дому про Україну та Сирію як про "держав-клієнтів" Росії, яка пролунала під час цьогорічного послання Барака Обами Конгресу США, була його експромтом.

Такий висновок можна зробити, порівнявши тексти послання, розміщені на сайті Білого дому, у тому числі в редакції, "підготовленій до виступу", і реально виголошеної промови.

У варіанті, наведеному на сайті Білого дому, речення, що стосується України і Сирії, звучить так: "Навіть за скорочення своєї економіки, Росія вкладає ресурси, аби підтримувати Україну і Сирію - держави, які на її очах вислизають з її орбіти" (оригінал англійською - "Even as their economy contracts, Russia is pouring resources to prop up Ukraine and Syria - states they see slipping away from their orbit").

Натомість, як можна переконатися, на 33 хвилині відео промови Барака Обами, він додає до слова держави ще й слово "клієнти". Тепер його слова звучать так: "Навіть за жорсткого скорочення своєї економіки, Росія вкладає ресурси, аби підтримати Україну і Сирію - держави-клієнти, які на її очах вислизають з її орбіти" (оригінал англійською - "Even as their economy severely contracts, Russia is pouring resources in to prop up Ukraine and Syria, client states that they saw slipping away from their orbit").

Таку ж цитату наводять американські видання, які публікували транскріпт (стенограму промови глави Білого дому 12 січня, зокрема The New York Times.

Нагадаємо, фраза з цьогорічного і останнього для Барака Обами на посту президента послання Конгресу США викликала резонансну реакцію - від здивування до обурення - від ряду коментаторів. Серед них - впливові американські аналітики (зокрема, віце-президент Фонду Карнегі Ендрю Вейсс і екс-посол США в Україні, нині експерт Інституту Брукінгса Стівен Пайфер) і конгресмен-республіканець Пітер Роскам, а також журналісти американських видань.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-