Канада братиме свої морські райони під екологічну охорону

Канада братиме свої морські райони під екологічну охорону

Укрінформ
Протягом наступних п’яти років Канада планує значно розширити площу своїх охоронюваних морських районів.

Про це в інтерв’ю телеканалу CBC розповів міністр рибальства, океанів та берегової охорони Канади Хантер Тото (Hunter Tootoo).

За його словами, до кінця наступного року чинний уряд хоче надати природоохоронний статус 5% територіальних вод Канади, а до 2020 року збільшити цей показник іще вдвічі.

При цьому конкретні райони, що отримають захист, та типи дозволеної людської діяльності на них будуть визначатися науковцями. «Щойно територія була визначена, що саме на ній треба охороняти? Що каже наука із цього приводу? Саме на основі цього ми ухвалюватимемо наші рішення», - сказав міністр.

Він наголосив, що уже встиг зустрітися із представниками кількох організацій, які опікуються питаннями навколишнього середовища, і планує провести іще низку зустрічей перед ухваленням остаточного рішення щодо переліку об’єктів, які отримають природоохоронний статус. «Ми підійдемо до цього питання традиційно: вивчаючи окремі невеличкі клаптики території. Але нам також треба звернутися до досвіду інших країн, зокрема у визначенні більших територій та наданні їм захисту», - наголосив міністр.

Раніше екологи не раз звертали увагу канадського уряду на те, що людська діяльність на деяких частинах охоронюваних територій тривала, незважаючи на їх природоохоронний статус. Міністр не став уточняти, чи буде дозволено комерційну або будь-яку іншу людську діяльність у майбутніх охоронюваних морських районах, але пообіцяв вирішити це питання «із застосуванням науки».

Додамо, що наразі лише 1,3% територіальних вод Канади певним чином захищені законом, що ставить країну за цим показником на 119 місце у світі. Лідирує в цьому рейтингу королівство Монако, яке захищає 100% своїх територіальних вод.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-