Партії Молдови ніяк не домовляться, хто висуне кандидата у прем'єри

Партії Молдови ніяк не домовляться, хто висуне кандидата у прем'єри

Укрінформ
Чергові консультації між парламентськими партіями Молдови щодо нової кандидатури на пост прем'єр-міністра завершилися безрезультатно.

Як повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Молдові, демократи наполягають на тому, що саме їм належить право висунення кандидатури, тоді як ліберал-демократи вважають, що прем'єра повинні висувати вони.

"Позиція Ліберально-демократичної партії залишається колишньою: право висувати кандидатуру на пост прем'єра належить нам", - заявив лідер ліберал-демократів, екс-прем’єр Валеріу Стрєлець.

Голова Демократичної партії Маріан Лупу звинуватив ліберал-демократів у спробі блокувати переговори, оскільки право висувати прем'єра належить демократам, в яких (після об'єднання з колишніми депутатами-комуністами) 33 мандати.

Лідери Ліберальної (Міхай Гімпу) і Європейської народної партії (Юріє Лянке) висловили надію, що консенсус все ж буде знайдено, оскільки ніхто не зацікавлений в дострокових парламентських виборах у Молдові.

Не дивлячись на розбіжності, всі учасники переговорів сподіваються, що до 11 січня удасться сформувати парламентську більшість і визначитися з кандидатурою на пост прем'єра.

Нагадаємо: згідно з Конституцією, для затвердження уряду необхідні голоси 51 (зі 101) депутата парламенту. Якщо ж і у другому турі уряд не буде затверджений, президент зобов'язаний розпустити парламент і призначити дострокові парламентські вибори. Крайній термін затвердження уряду – 29 січня цього року.

Урядова криза у Молдові спалахнула 29 жовтня минулого року після відставки уряду під керівництвом ліберал-демократа Стрєльця. Це призвело до розпаду правлячого Альянсу за європейську інтеграцію.

Кандидатом в прем'єри 21 грудня минулого року було призначено колишнього главу уряду, бізнесмена Іона Стурза.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-