Людмила Давидович, т.в.о. генконсула України в Торонто
До Канади все більше українців їдуть навчатися, а не іммігрують
Інтерв'ю 10.01.2016 10:00

Дуже приємно відзначати справжній патріотизм нашої громади. І тих, хто тут постійно проживає, і тих, хто тимчасово. З ними приємно спілкуватися. Часто мені доводиться чути щире бажання людей повернутися в Україну та змінити її на краще. Як правило, це люди із невеликих містечок, що дуже добре, адже саме із місцевого самоврядування, із локального рівня й треба починати зміни.

- Яка приблизно кількість українців перебуває в Канаді незаконно?

- Такої статистики ніхто не веде. З мого досвіду можу сказати, що такі випадки дійсно трапляються, але вони поодинокі. З наших 10 тис. консульських дій це буквально одиниці.

- Чи були коли-небудь депортації наших громадян?

- Були, але теж дуже мало - до 10 на рік.

- Чи відомо вам про прохачів притулку з України?

- Так, нам відомі випадки, коли люди приїздять сюди і просять про надання притулку. Втім, це не є масовим явищем. Канадська сторона в установленому порядку розглядає ці клопотання і ухвалює відповідні рішення. Зі слів самих громадян, більшість українських «біженців» розглядають це як спосіб еміграції, а не пошук захисту від держави.

- Маю питання щодо іноземного усиновлення. З якими проблемами стикаєтеся ви в цьому питанні?

- У нас є 260 усиновлених діток, які стоять на консульському обліку. Переважна більшість батьків звітують про їх умови проживання. Дуже приємно читати ці звіти, бо на фотографіях видно розвиток дитини, її щастя. Ми часто помічаємо, що усиновлені діти стають подібними на своїх, хоч і не біологічних, але батьків.

Є, звичайно, випадки коли родини усиновлювачів не надають звіти про умови проживання і виховання дітей. Тоді ми розшукуємо їх через компетентні органи Канади, проводимо відповідну роботу. Але у нас таких випадків дуже мало: із 260 чоловік всього три. У цьому питанні відчувається повне розуміння та готовність канадської сторони до співпраці. Ми сподіваємося використати механізми, які дозволять нам упевнитися, що все гаразд з дитиною, не порушуючи права на конфіденційність.

- Які наслідки, на вашу думку, для держави та громадянина несе подвійне громадянство?

- За нашим законом «Про громадянство», якщо громадянин України набуває громадянства іншої держави, у відносинах з Україною він залишається виключно громадянином України. Тож у цьому питанні у нас жодних проблем не виникає. Україна нікого автоматично свого громадянства не позбавляє. Якщо до мене приходить людина і показує український паспорт - це мій громадянин. До речі, у канадських колег підхід аналогічний. Це нормальна практика усіх демократичних країн.

- Наскільки мені відомо, в АТО на території України воювали кілька канадців...

Українці Канади - учасники АТО - важають це своїм прямим обов'язком - бути в Україні та захищати свою державу

- Так. Ми їх знаємо особисто і дуже пишаємося. Для мене було великою честю спілкуватися з цими людьми і подякувати їм. Серед них були і захисники донецького аеропорту, наші славетні кіборги. Вони - добровольці, вони - українці, які постійно проживають в Канаді. Коли ми розмовляли, вони сказали, що вважають це своїм прямим обов'язком - бути в Україні та захищати свою державу. На запитання про те, чи повернуться назад у випадку потреби, відповідали одностайним: «Безумовно!».

- Скільки є таких людей?

- Особисто я знайома лише з одним бійцем, але знаю, що їх більше, тож ми обов'язково познайомимося.

УКРАЇНА ЗАРАЗ ЯК НІКОЛИ ЦІКАВА КАНАДІ

- Як ви оцінюєте інтерес до України з боку канадців?

- Наразі ми відзначаємо високий інтерес до України. Місцевим ЗМІ завжди цікаво бути присутніми під час візитів наших високопосадовців, спілкуватися з ними. Їм цікаво знати об'єктивну точку зору, отримати інформацію з перших уст. Наші культурні заходи також користуються неабиякою популярністю у канадців.

Приємно відзначати, що Україна цікава, Україна актуальна, тож ми маємо бути відкритими до спілкування. Генконсульство завжди відгукується на всі коментарі та запити. Більше того, ми їх ініціюємо, аби якомога більше об'єктивної правдивої інформації було розповсюджено і дуже приємно, що людям важливо знати про Україну.

- Чому у всьому нашому дипломатичному представництві у Канаді немає жодної людини, відповідальної за економічні питання?

- МЗС працює над тим, аби відновити структурований економічний блок. Втім, питання економічної співпраці не проходять поза увагою консула. Ми самі безпосередньо займаємося ними. Ми завжди реагуємо на запити від українських компаній стосовно того, куди їм звернутися у Канаді і як діяти в певній ситуації.

- Тоді яким чином просуваються економічні інтереси України, особливо враховуючи створення ЗВТ між нашими країнами?

- Це питання більше стосується федерального рівня, бо ми надаємо конкретну допомогу на запит конкретних людей. Таких звернень, до речі, вже було немало. У нас налагоджено чудовий рівень співпраці зі всіма громадськими організаціями, що мають інтерес до розвитку економічної співпраці. Ми намагаємося проводити зустрічі між ними та візитерами з України, а також канадійцями. Налагодження особистих контактів є нашим прямим обов'язком.

У травні ми провели велику виставку українських канадських бізнесів. Вона вже стала другою і тепер носитиме статус «щорічної». Під час виставки свої товари та послуги представили українці, які живуть в Канаді. Свій стенд мало і Генконсульство. Ми продемонстрували продукцію близько 40 різноманітних підприємств з України.

- Чи отримували ви запити щодо проблем при вступі до навчальних закладів в Україні?

- Із тих, хто приходив до нас із метою отримання освіти в Україні - ніхто не скаржився на труднощі із оцінкою дипломів абощо. Процедура легалізації досить зрозуміла. Приємно, що наші університети популярні. Їдуть переважно в медичні вищі навчальні заклади Львова, Києва, Тернополя, бо в Канаді медична освіта багато кому недоступна, а у нас діють чудові програми для іноземних студентів.

НА ПРОВІНЦІЙНОМУ РІВНІ ПОЛІТИКА НОВОГО УРЯДУ КАНАДИ ЩОДО УКРАЇНИ ЗАЛИШИЛАСЯ НЕЗМІННОЮ

- Чи відчули у консульстві дії Росії по дискредитації України?

- Нам відомо про поодинокі акції, які проводила російська сторона. Ми завжди намагаємося робити так, аби їх неправдиві, пропагандистські інформаційні посили отримували максимально голосне, щире і правдиве спростування. Але в межах нашого консульського округу я не можу назвати якісь екстраординарні випадки. Напевно, ситуація нині ідентична всюди: закиди - протидія - спростування.

- Чи веде консульство дипломатичну роботу по захисту інтересів України, зокрема поверненню Криму?

- Безперечно. Ми постійно спілкуємося із членами парламенту та урядовцями провінційного рівня. З їх боку відзначається великий інтерес, абсолютне розуміння і повна підтримка України, її єдності та територіальної цілісності. До дня депортації кримських татар ми проводили у парламенті Онтаріо великі слухання, до яких долучилося багато місцевих діячів.

Питання Криму ніколи і ніде не можна залишати поза увагою. Ні в спілкуванні з пресою, ні в розмовах з громадою, ні в дискусіях із політиками. Росія хоче саме того, аби про це забули та якомога менше говорили. Тож наше завдання цього не допустити. Тому ми завжди намагаємося голосно говорити про це, і можу відзначити, маємо повну підтримку територіальної цілісності України.

- Як ви оцінюєте роль українських організацій в Торонто та їх вплив на місцеву політику?

- Ні для кого не таємниця, що українська громада Канади - одна із найпотужніших, найбільш патріотичних і динамічних громад. Дуже приємно відчувати єдність абсолютно всіх українських громадських організацій Канади в питанні захисту і підтримки України в цей непростий час. Вони займаються і допомогою ЗСУ, і підтримкою військових медиків, і реабілітацією як фізичною, так і духовною членів родин наших бійців.

Громада також проводить інформаційну роботу, роз'яснюючи своїм візаві в Канаді ситуацію в Україні. Очевидно, що хор голосів буде почутим скоріше, ніж окремі викрики. Важливість цієї роботи важко переоцінити, адже масштаб російської пропаганди - велетенський.

- Чи відчули ви зміни у політиці Канади після останніх виборів в країні?

- Ні, ми не відчули різкої зміни політики чи підходів на провінційному рівні. Ми маємо велику перспективу і велике поле для роботи у зв'язку зі зміною уряду. Розвивати з ним співпрацю, у тому числі через співробітництво з провінційними урядами, є нашим завданням і це залежить саме від нас.

- Є думка, що рівень пріоритетності України для Канади все ж дещо знизився з перемогою Ліберальної партії?

- На своєму провінційному рівні не можу про це сказати, адже у нас завжди була надпотужна підтримка. Зокрема, Онтаріо - одна із провінцій, яка найбільш активно підтримує Україну. Це провінція де на урядовому рівні відзначають День української спадщини, а в онтарійських школах вивчають історію Голодомору 1932-33 рр.

Втім, і про зниження підтримки від інших провінцій я теж сказати не можу. Навпаки, до України зберігається високий інтерес і наше завдання - його підтримувати та розвивати.

Максим Наливайко, Торонто.

.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-