Робочий тиждень у Молдові почнеться зі спроби затвердити новий уряд

Робочий тиждень у Молдові почнеться зі спроби затвердити новий уряд

Укрінформ
Перший робочий день у новому, 2016 році, почнеться в Молдові зі спеціального засідання парламенту, під час якого депутатам належить вирішити – затвердити чи ні новий уряд.

Про це передає власний кореспондент Укрінформу в Молдові.

На сайті законодавчого органу Молдови вже представлений номінальний склад претендентів на міністерські посади, а також програма діяльності уряду до 2018 року.

У неділю, 3 січня, всі кандидати в члени майбутнього уряду підписали декларації про відповідальність та про відсутність конфлікту інтересів.

Як повідомляють молдавські ЗМІ, незважаючи на заяву кандидата в прем'єри про те, що уряд буде аполітичним, майже половина запропонованих кандидатів – представники або прихильники Ліберально-демократичної партії, а також окремі члени Громадянської платформи «Гідність і правда».

Про відмову від участі в голосуванні вже заявили представники Партії соціалістів (24 депутати), комуністи (7 осіб), а також 14 депутатів, які залишили фракцію Партії комуністів. Депутати від Демократичної партії (19 осіб) від зустрічі з кандидатом у прем'єри відмовилися.

Для затвердження уряду необхідні голоси 51 з 101 депутата парламенту. Якщо Кабмін не буде затверджений, президент має право запропонувати іншу кандидатуру, або повторно висунути Іона Стурзу. Якщо ж і в другому турі уряд не буде затверджено, президент зобов'язаний розпустити парламент і призначити дострокові парламентські вибори.

Нагадаємо: урядова криза в Молдові спалахнула 29 жовтня минулого року після відставки уряду під керівництвом ліберал-демократа Валеріу Стрільця. Це призвело до розпаду правлячого Альянсу за європейську інтеграцію.

Кандидатом у прем'єри призначений колишній глава уряду, бізнесмен Іон Стурза.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-