Вашингтон веде таємні переговори із Асадом з 2011 року - WSJ

Вашингтон веде таємні переговори із Асадом з 2011 року - WSJ

Укрінформ
Білий дім веде таємні переговори з представниками режиму сирійського президента Башара аль-Асада з 2011 року, проте спроби обмежити насилля та домовитися про відхід Асада від влади залишаються марними.

Про це у четвер повідомляє The Wall Street Journal із посиланням на анонімні коментарі понад 20 осіб у дипломатичних та політичних колах США і Арабських країн.

"На противагу таємному зворотному зв’язку Білого дому з Іраном, сирійські зусилля ніколи не набирали обертів і спілкування було обмеженим", - резюмувало видання.

Високопоставлені чиновники говорили безпосередньо один з одним або надсилали повідомлення через головних посередників Асада - Росію чи Іран.

У відповідь Асад не полишав спроби зв’язатися із Вашингтоном і закликати США до єднання із ним задля боротьби із терором.

Коли у 2011 році режим почав боротьбу з протестами і чистки в армії, американські розвідники вирішили, що офіцери з секти алавітської мусульманської нацменшини допоможуть привести до зміни режиму в Сирії.

"Політика Білого Дому в 2011 повинна була дійти до точки переходу (політичного – ред.) завдяки виявленню тріщин у режимі і пропонуванню стимулів людям, які готові відмовитися від Асада", - сказав виданню колишній високопосадовий чиновник з адміністрації президента США.

Втім, режим продовжував стояти на своєму, застосування суворих заходів не припинилося. Як зазначає видання, замість того, щоб переконати Асада, приховані зв'язки підживлювали його почуття законності своєї влади та безкарності.

"Комунікація ведеться на специфічні теми", - додав посадовець, зазначивши, що "це не так, як із Кубою і Іраном, де ми думали, що за допомогою таємних двосторонніх відносин зможемо владнати ситуацію".

Впродовж всіх переговорів два ключових елементи американської стратегії в Сирії (політичний і військовий тиск на режим) постійно впиралися в стіну, змушуючи до постійних змін у тактиці.

До літа 2012 року стратегія керованої зміни влади провалилася і адміністрація Обами перейшла до підтримки опозиції, але їхні зусилля мали незначний ефект, оскільки Росія і Іран подвоїли зусилля.

Влітку 2012 року Білий дім застерігав Асада від застосовування хімічної зброї. Були і прямі контакти – зокрема колишній заступник Держсекретаря Вільям Бьорнс зробив два телефонні дзвінки главі МЗС Сирії Валіду аль-Моаллему з попередженнями.

Згодом стало зрозуміло, що розмови Вашингтона не дають належного результату і є провальними. Наприкінці літа США перейшли до підтримки сирійських повстанців, але процес нарощування зусиль відбувався надто повільно.

Протягом наступних двох років Вашингтон змінив лінію своїх повідомлень Дамаску і зосередився на стримуванні конфлікту.

Пізніше представники Держдепартаменту США погодили з Міністерством закордонних справ Сирії, що Дамаск не буде перешкоджати американській авіації завдавати ударів по терористичного угруповання "Ісламська держава".

Зростання "Ісламської держави" в 2013 році застало американську адміністрацію зненацька, тоді як для Асада це стало нагодою постати у якості партнера Заходу у боротьбі з тероризмом.

Сьогодні Білий дім офіційно стверджує, що виключає співпрацю з режимом Асада. Крім того, в США наполягають, що у нинішнього сирійського президента не може бути політичного майбутнього після формування перехідного уряду.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-