"Золото нацистів": у Польщі оприлюднили два протилежні звіти

Укрінформ
У місті Валбжих на південному заході Польщі у вівторок оприлюднено два протилежні за висновками звіти щодо наявності “золотого потягу” нацистів у місці, яке вказувалося “золотошукачами”.

Про це інформує варшавський кореспондент Укрінформу.

В одному з них, підготовленому спеціалістами гірничо-металургійної академії (AGH) у Кракові, зазначається, що потяга у визначеному місці немає. Натомість у звіті, підготовленому командою шукачів потягу Пьотра Копера і Андреаса Ріхтера, наголошується, що є ознаки наявності потяга в тунелі під землею.

“Згідно з нашими даними, можливо, є тунель (під землею. – Ред.), але потяга на цій території немає”, - заявив керівник групи експертів AGH Януш Мадей.

Він поінформував, що його група проводила на місцевості дослідження кількома способами і жоден із них не підтвердив наявності потяга.

Натомість експерт групи Копера-Ріхтера Адам Шинкевич повідомив, що георадар виявив “аномалію”. “Вона є між лініями тунелю чи між лініями стін. Я не знаю, що це є, необхідні подальші дослідження”, - заявив Шинкевич.

Після конференції Копер висловив упевненість, що існує тунель, де заховано потяг. Він додав, що існує також коротший тунель до штабного потяга.

Дві групи провели дослідження в листопаді на замовлення мерії Валбжиха. Влада міста повідомила, що детально розгляне обидва документи і після цього визначиться з подальшими діями.

Нагадаємо, на початку серпня з'явилися повідомлення про те, що двоє шукачів скарбів Копер і Ріхтер виявили німецький броньований потяг часів Другої світової війни. Їхній адвокат Ярослав Хмілевський назвав дуже правдоподібними надані докази. Наприкінці серпня у Нижньосілезькому воєводстві за участю представників міністерств культури, національної оборони, держмайна та фінансів Польщі створено кризовий штаб у цій справі.

У роки Другої світової війни нацисти побудували між Вроцлавом і Валбжихом мережу підземних тунелів. Там же була створена система бункерів для захисту керівництва Третього рейху від нальотів авіації союзників. Тунелі вже давно притягають шукачів скарбів. Саме у цих місцях, як стверджувалося, може знаходитися зниклий наприкінці війни нацистський бронепоїзд, завантажений золотом і награбованими коштовностями.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-