Україну з Литвою об’єднали ще й моря

Україну з Литвою об’єднали ще й моря

Укрінформ
У Києві та литовському місті Таураге відбувся спільний телеміст – «круглий стіл» з приводу утворення міждержавного об’єднання – конфедерації країн Балтійського та Чорного морів.

Спочатку, як водиться, була ідея. Яка народилася з тривоги за майбутнє України. Адже рік тому країна, а з нею й світ постали перед фактом, що ані європейський інститут міжнародного права, ані гаранти Будапештського меморандуму виявились не в змозі забезпечити територіальну цілісність України. Тому стало очевидним: аби відстояти та зберегти свою незалежність, державі необхідно потурбуватись про надійних партнерів, союзників у питаннях безпеки, оборони, економіки, фінансів, зовнішньої політики тощо.

Відтак ідея набула конкретних обрисів: створити партнерське об’єднання країн Причорномор’я та Балтики. Ці країни мають стратегічне значення для Європи, оскільки займають вигідне економіко-географічне положення: їхніми територіями проходять важливі торгівельні шляхи, що поєднують різні економічні центри. Саме тому цей простір завжди викликав геополітичну зацікавленість у сильних держав, зокрема прикордонних. Та від деякого часу ця зацікавленість окремих сусідів перестає бути дружньою. Крім того, тривожні події останнього часу свідчать, що й інші країни не можуть вважати себе абсолютно убезпеченими від агресивних посягань.

Ініціатором об’єднання зусиль і розширення контактів стала українська громадська організація «Балтійсько-Чорноморська Конфедерація» (ГО БЧК). Вона була утворена в Україні в лютому 2014 року, з 2015 року зареєстрована як юридична особа. БЧК бачить свою перспективу як об’єднання суверенних держав, котре має на меті формувати через громадянські суспільні утворення соціально-економічну платформу для побудови  міждержавного об’єднання – Конфедерації країн Балтійського та Чорного морів за участю народів, які проживають на історичних територіях Речі Посполитої і Великого Князівства Литовського та сучасних Польщі, Литви, Латвії, Білорусі, Молдови, України…  Голова ГО БЧК Вадим Марюхнич переконаний, що утворене спільними зусиллями потужне міждержавне об’єднання сприятиме відновленню кооперації цих країн у різних сферах їх життєдіяльності, культурному піднесенню й соціальному захисту їх народів, а також допоможе протистояти посяганням та агресії сильніших держав.

«Наші країни завжди були поряд. Настав час об’єднатися. Наша доля – бути разом». Таку тезу проголосило українське ГО БЧК нещодавно, у жовтні нинішнього року, на засіданні круглого столу в Одесі. Тоді відбулась розмова на тему «Міжмор’я: від Гданська до Одеси», до участі в ній були запрошені державні діячі, експерти та фахівці, представники неурядових громадських організацій, представники мас-медіа України та Польщі.

І от на минулому тижні таким же активним учасником проекту стала Литва. Тож у ході телемосту відбулась своєрідна презентація утворення Балтійсько-Чорноморської конфедерації в Литовській Республіці.

 Мер міста Таураге Сігітас Мачюліс не приховував свого задоволення: цими днями вони зустрічалися з представниками українського міста-побратима Тернополя та підписали низку угод і домовленостей про співпрацю. Це й простір для розвитку бізнесу – з представниками технопарку Тернополя, й нові горизонти для наукової співтворчості з Тернопільським національним університетом ім. Івана Пулюя. А директор литовської студії «Аратта-фільм» Петро Олар додав, що в Литві українська молодь відтепер має змогу здобувати кілька середніх робітничих спеціальностей (приміром, електрозварника) зі ступенем бакалавра.

Литва сприймає український біль від окупації Криму та воєнних подій на сході як власний, відзначив пан Мачюліс. Влада та мешканці Таураге надають допомогу громадянам, котрі переїхали з України, сприяють у працевлаштуванні. Чимало містян знаходять можливість передати певну гуманітарну допомогу в Україну.

Те, що для Литви першочерговим питанням залишається безпека в Європі, а відтак і безпосередньо пов’язана з нею ситуація в Україні, підтвердив інший учасник телемосту – депутат Литовського сейму, голова комісії з питань оборони Даріус Петрошайтіс. Він переконаний, що міждержавне об’єднання відкриває перспективи для створення зон безпеки та оборони країн Балтійсько-Чорноморського регіону, посилення військово-промислового комплексу України та Литви, створення мережі обміну досвідом реформ між країнами Балтійсько-Чорноморського регіону та зміцнення співробітництва у різних сферах життєдіяльності.

Пан Петрошайтіс повідомив також, що близько 70 депутатів сейму є членами групи українсько-литовської дружби. Це практично половина складу литовського парламенту – таке от представницьке «лобі».

Ще одним лобі є Спілка українців Балтії та Литви, на чому наголосив у ході розмови за круглим столом її голова Леонід Тригуб.

Начальник юридичного відділу ГО БЧК Андрій Фірус нагадав учасникам  телемосту прикметний історичний факт: ще у вересні 1658 року в Гадячі (нинішня Полтавщина) між гетьманом Іваном Виговським та королем Яном Казиміром було укладено Гадяцький договір між Річчю Посполитою й Гетьманщиною. Саме цей договір уже тоді, в 1658 році, проголошував створення конфедерації таких країн, як Литва, Польща та Україна. На той час це було феноменом, але якою ж актуальною і знаковою постає ця ідея нині. Тому варто підхопити естафету через три з половиною століття, вважає він, і разом будувати наше майбутнє.

В Україні ГО БЧК має вже 15 обласних підрозділів. Два з них – із Запоріжжя та Вінниці – цього дня мали змогу засобами телевізійного зв’язку поспілкуватися з литовським колегами в Таураге.

Сьогодні Литва є значною мірою нашим адвокатом перед Європою, наголосив учасник телемосту директор Інституту аналізу та прогнозування Юрій Лісничий. І також Литва – форпост захисту Європи від російської агресії. Відтак є багато спільного в наших завданнях у сенсі зміцнення обороноздатності, енергоефективності наших економік, освітніх проблем, питань міжнародних відносин. Він висловив сподівання, що ініціативи, обговорювані під час недавнього візиту Президента України до Латвійської Республіки, знайдуть своє активне продовження.

Загалом же українські учасники телерозмови наголосили на тому, що громадськість України щиро вдячна Президентові Литви Далі Грибаускайте, литовському народові за підтримку, що надається Україні в ці складні для неї дні. І нещодавня подія – створення міждержавного об’єднання «Балтійсько-Чорноморська конфедерація» – буде реальним мостом співпраці, реальною платформою для конкретних дій. А отже – матимемо відчутні зміни у статусі держави, в якості життя, в розвитку демократії та сфері прав людини.

У цьому українські та литовські співрозмовники були єдині і впевнені.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-