Іран випробував балістичну ракету, порушивши резолюцію ООН

Іран випробував балістичну ракету, порушивши резолюцію ООН

Оновлено
Укрінформ
Іран минулого місяця випробував нову балістичну ракету середньої дальності, тим самим порушивши одразу дві резолюції РБ ООН.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на свої джерела в уряді США.

Інформагентство нагадує, що всі випробування балістичних ракет заборонені Ірану резолюцією Ради Безпеки ООН від 2010 року.

Телеканал Fox News із посиланням на джерела в західних спецслужбах повідомив, що ракетні випробування проводилися в районі портового міста Чахбехар неподалік від кордону з Пакистаном.

«Ракета, відома як Хабр-110, має дальність 1800-2000 км (1200 миль) і може переносити ядерну боєголовку. Ракета, що була запущена у листопаді є покращеною версією ракети Шабаб 3 і подібна до високоточної керованої ракети, випробування якої проводилося в Ірані 10 жовтня і викликали жорстке засудження від членів Радбезу ООН», - повідомляє телеканал.

За інформацією телеканалу, західна розвідка заявляє, що ракетний тест відбувся 21 листопада поблизу Чабахару, портового міста неподалік від кордону Ірану з Пакистаном. 

«Тест проводився у відомому місці для проведення ракетних тестів неподалік Оманської затоки», - пише Fox News.

Офіційні особи США, як зазначає телеканал, були «в курсі» цих випробувань, але не надали жодного коментаря з цього приводу.

Нагадаємо, згідно з резолюцією ООН від 1929 року, Іран не може брати участь в будь-яких заходах, пов'язаних із балістичними ракетами.

Крім того, відповідно до резолюції Ради безпеки ООН від 2010 року, всі випробування балістичних ракет Іраном заборонені доти, доки не буде повністю виконана «ядерна угода» Тегерана з шістьма світовими державами.

Угода щодо ядерної програми Ірану щодо ядерного врегулювання за участю п'яти провідних країн була підписана 14 липня. Згідно з документом, Тегеран іде на цілий ряд поступок в питанні своєї ядерної програми. У відповідь західні країни зобов'язуються поступово скасовувати економічні санкції проти Ірану.

Як раніше повідомляв Укрінформ, наприкінці жовтня заступник міністра закордонних справ Ірану Аббас Аракчі за підсумками завершальної зустрічі з питань військових аспектів іранської ядерної програми у Відні заявив, що Іранська ядерна програма, погоджена з Міжнародним агентством з атомної енергії (МАГАТЕ) і почне втілюватися в січні 2016 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-