Олександр Горін, посол України у Нідерландах
Референдум щодо угоди про Асоціацію Україна-ЄС ініціювали стовідсоткові популісти
Інтерв'ю 21.10.2015 14:37

Справа в тому, що Нідерланди - це країна, у політикумі якої представлено дуже багато так званих євроскептиків. Вони вважають, що Брюссель перебрав на себе дуже багато повноважень, і Нідерланди тепер мають менше можливостей контролювати рішення, які приймаються на рівні ЄС. Це і є головний посил цього референдуму.

При цьому, треба сказати, що Нідерланди були однією з тих країн, які виграли від створення ЄС. Економіка Нідерландів - експортоорієнтована і, певна річ, багато речей в економіці цієї країни залежить від зовнішніх факторів. А створення такого великого ринку, як ринок ЄС, звичайно ж, було позитивним для Нідерландів. Але євроскептики цього або не розуміють, або ж мають політичні амбіції, спрямовані на те, щоб якимось чином спровокувати політичний дисбаланс і самим прийти до влади. Україна ж тут стала заручником протиборств між євроскептиками і силами, які виступають за консолідацію ЄС.

Якщо ж казати про те, чому ці політичні сили обрали саме питання України, то тут наклалася ціла низка чинників - ситуація в нашій країні, криза мігрантів, певні проблеми, які виникли у Нідерландах внаслідок накладення санкцій на РФ, ну і наявність серйозного російського лобі в усіх європейських країнах, у тому числі і в Нідерландах.

- Тобто фактор російського лобі все ж зіграв свою роль при призначенні цього референдуму?

- Насмілюся припустити, що фактор російського лобі виявився в тому, що окремим політичним партіям вдалося затримати процес ратифікації угоди в парламенті Нідерландів на один тиждень. Цього тижня стало достатньо для того, щоб винести питання ратифікації на референдум. Так, закон про референдум почав діяти з 1 липня, а ратифікація в сенаті відбулася 7 липня.

Адже в найближчі роки планується проведення у Британії референдуму про її подальше членство в ЄС. У цьому контексті референдум у Нідерландах набуває не надто позитивного значення для Євросоюзу.

- Хто ці люди, ця ініціативна група, яка почала збір підписів?

- Це група, яка зарекомендувала себе відвертими антиєвропейцями. Це стовідсоткові популісти. Треба не забувати, що голландці ще не висловилися. Висловилася група радикально налаштованих громадських активістів, яких у кожному суспільстві достатньо, тим більше у демократичному, де кожен вільно висловлює свою позицію.

До того ж тепер голосування буде проходити по-іншому, аніж при зборі підписів. 420 тис. підписів були зібрані, в основному, в електронній формі. Але натиснути кнопку на комп'ютері, це набагато простіше, ніж йти голосувати. Зараз все буде по-іншому. Люди будуть приходити на дільниці і опускати бюлетені в урну. Це набагато більша відповідальність.

- Минулого тижня Нідерланди також презентували звіт щодо причин катастрофи Боїнга МН-17. Якою була реакція на звіт у Нідерландах?

- У даному випадку оприлюднені висновки фактично збіглися з тим, про що багато посадовців та політиків говорили з самого початку. Про те, що літак було збито з території, контрольованої терористами. Як роз'яснив журналістам голова нідерландського Радбезу - вся зона у 320 кв. км, про яку йдеться у звіті - це територія, що контролювалась терористами. По суті справи, це основний висновок, який був переданий у Міжнародну спільну слідчу групу. Якщо раніше слідчі казали, що розглядають декілька сценаріїв, а версія щодо ракети "Бук" є основною, то зараз всі крапки над "і" розставлені.

- Тобто наступним кроком буде створення суду, який має притягти до відповідальності винуватців катастрофи?

- Це паралельний процес. З одного боку, продовжується кримінальне розслідування, метою якого є встановлення осіб, винних у катастрофі. З іншого боку, йде процес пошуків варіанту притягнення цих осіб до відповідальності. Найбільш оптимальним, звичайно, було б рішення Ради безпеки ООН, оскільки воно було б обов'язковим для виконання всіма країнами. Наразі не виключена можливість використання Міжнародного кримінального суду, також розглядається можливість створення "гібридного" суду.

- Як ви вважаєте, членство України у Раді безпеки ООН може допомогти у притягненні до відповідальності винуватців катастрофи?

- Я маю дуже великий сумнів, що за нинішнього керівництва, Росія буде мати бажання змінити свою позицію щодо трибуналу.

Однак, наступного року на членство в Раді безпеки ООН будуть претендувати Нідерланди. Якщо їх буде обрано непостійним членом РБ ООН, то присутність Нідерландів і України створить дуже сильний механізм тиску на цьому напрямі.

Марина Гонта, Гаага

Фото 1: Посольство України у Нідерландах. Фото 2: ugcc.fr

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-