Керрі про Сирію: Немає військового врегулювання, необхідне політичне рішення

Укрінформ
Війні в Сирії може бути покладений край лише дипломатичними зусиллями всіх -  як великих держав, у тому числі Росії, так і регіональних гравців.

Про це заявили міністри закордонних справ ФРН Франк-Вальтер Штайнмайєр і США Джон Керрі під час спільної прес-конференції після закінчення переговорів у Берліні у неділю, повідомляє кореспондент Укрінформу у Німеччині.

«Військова підтримка режиму з боку Росії або будь-якої іншої країни загрожує можливістю залучення ще більшого числа екстремістів, що перешкоджає пошуку рішення», - заявив Джон Керрі.

Держсекретар США наголосив, що «не може бути врегулювання (у Сирії) без зміни влади». Він нагадав, що Росія також підписалася під Женевськими домовленостями. «Ілюзією було б вважати, що президент Асад зможе будь-коли об'єднати або управляти мирною Сирією», - сказав Керрі. При цьому він також відкинув саму можливість припустити те, «щоб джихадисти чи будь-яке екстремістське угруповання навіть наблизилося до влади».

За словами глави американської дипломатії, на міжнародному співтоваристві найближчими днями лежить величезний обов'язок зібратися разом і допомогти знайти сирійцям вірний шлях. «Ми всі – держави, що мають владу і можливості, а також  кошти, несемо відповідальність зібратися і відновити надію і довести світу, що багатонаціональне співтовариству в змозі знайти вихід, «немає військового врегулювання, необхідне політичне рішення», - сказав він.

Глава німецького МЗС зі свого боку також наголосив, що отримує зведення про зростаючу військову присутність Росії в регіоні. Він привітав те, що Джон Керрі говорив з російським колегою Лавровим по телефону. “Сподіваємося, що такий обмін інформацією допоможе виробити єдину позицію”, - сказав німецький дипломат.  Він наголосив, що “кінець громадянської війни в Сирії може настати і може бути покладений край лише тоді, коли будуть докладені спільні дипломатичні зусилля”.

«Ми повинні відкласти в цей час убік вузькі національні інтереси. Ми досягнемо успіху лише тоді, коли міжнародне співтовариство за участю Туреччини, Саудівської Аравії, Ірану і Росії абсолютно чітко визначить спільну позицію і виробить загальний підхід”, - заявив Штайнмайєр і  висловив надію, що удасться досягти прогресу “цими днями і в наступні тижні”.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-