Російська правозахисна організація оголосила про самоліквідацію

Російська правозахисна організація оголосила про самоліквідацію

Укрінформ
Російська правозахисна організація «Комітет проти тортур» оголосила про свою ліквідацію з огляду на неможливість продовжувати роботу за поточного правового становища в державі.

Повідомлення про це розміщене на сайті організації.

У понеділок, 3 серпня, кажуть в Комітеті, про рішення щодо ліквідації поінформують Міністерство юстиції Росії.

21 липня Мін’юст Росії оголосив попередження 12 некомерційним організаціям зі списку «іноземних агентів», серед яких і «Комітетові проти тортур», про «відповідальність за порушення законодавства».

28 липня голова «Комітету проти тортур» Ігор Каляпін заявив, що єдиною причиною ліквідації організації є «норма закону, яка зобов'язує нас публічно брехати, заявляючи, що наша організація виконує функцію іноземного агента».

Як зазначає Радіо Свобода, "Комітет проти тортур" був заснований правозахисниками в 2000 році. Крім діяльності в Росії, організація представляла інтереси росіян в Європейському суді з прав людини.

Закон про некомерційні організації-іноземні агенти діє в Росії від 2012 року. Він зобов’язує організації, що мають фінансування з-за кордону і займаються політичною діяльністю, реєструватися у списку «іноземних агентів». При цьому визначення діяльності як «політичної» є широким. Для таких організацій встановлюється низка дискримінаційних вимог. Минулого року Мін’юстові Росії було надане право примусово вносити організації у цей реєстр.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-