Справа про зникнення Хашогі. Кому це вигідно?

Блоги

Чому ЗМІ так багато уваги приділяють справі зникнення Хашогі?

За останні два роки значно зросла зовнішньополітична активність України в країнах Близького і Середнього Сходу. За короткий період часу Президент України Петро Порошенко встиг відвідати з офіційним візитом Саудівську Аравію, Кувейт і Катар. У результаті переговорів з вищим державним керівництвом цих країн було досягнуто домовленості про розширення політичного, економічного, культурного та науково-технічного співробітництва між Україною та країнами Арабського Сходу. Разом з тим, варто зауважити, що позиції України в цьому регіоні ще недостатньо міцні.

Для того, щоб почувати себе більш впевнено, ми повинні більше уваги приділяти інформаційно-аналітичній роботі, більш об’єктивно оцінювати власні можливості та особливості реалізації наших національних інтересів у цьому регіоні. Також особливу увагу варто звернути на специфіку систему державного управління арабських країн і, особливо, країн Арабської затоки. Всім відомо, що останнім часом міжнародні інформаційні агентства активно поширюють інформацію про причетність вищого державного керівництва Саудівської Аравії до зникнення відомого саудівського журналіста Джамаля Хашогі. Але наскільки обґрунтованими є такі твердження?

Для з’ясування цього насамперед потрібно дочекатись результатів розслідування цієї справи. Все залежатиме від того, наскільки швидко будуть проведені всі необхідні експертизи та завершені допити підозрюваних і свідків. За основною версією слідства, Хашогі зник після того, як увійшов до дипломатичної місії Саудівської Аравії у Туреччині. Відповідно до норм міжнародного права, це територія Королівства Саудівська Аравія і тому слідство має проводитись правоохоронними органами цієї країни. Разом з тим, ця дипломатична установа знаходиться на території Туреччини і Хашогі зник під час свого перебування у цій країні. Це означає, що розслідуванням справи про його зникнення також мають займатися і турецькі правоохоронні органи. Але тут ситуація ускладнюється тим, що сьогодні відносини між Турецькою Республікою і Королівством Саудівська Аравія є досить складними. Між правоохоронними органами цих країн немає необхідної взаємодії і тому розраховувати на швидке розслідування цієї справи не варто.

На сьогодні не багато відомо про те, як просувається слідство. Я знаю, що прокуратурою Королівства Саудівська Аравія порушено кримінальну справу і більше двадцяти чоловік, яких підозрюють у причетності до причинення насильницьких дій по відношенню до Джамаля Хашогі, заарештовано. Саудівська Аравія проводить активні слідчі дії. Що робить турецька сторона для повного і об’єктивного розслідування цієї справи – мені не відомо.

Що сталось насправді – ми дізнаємося тоді, коли отримаємо результати офіційного розслідування. Але остаточно можна буде сказати про причетність чи непричетність тих чи інших осіб до зникнення Хашогі лише після вироку суду.

Однією із причин є те, що він був відомим у світі журналістом. І тут спрацьовує міжнародна корпоративна солідарність. Також відомо, що у нього був особистий конфлікт з Мохамадом Бін Салманом. І це не може залишатись поза увагою охочих до сенсацій представників ЗМІ.

Крім того, є й політичні фактори, які не можна не брати до уваги. Саудівська Аравія є серйозним політичним гравцем і має великий вплив не лише у своєму регіоні, а і у всьому арабському світі. Безперечно, що багато хто із політичних гравців, як регіонального, так і глобального масштабу, буде намагатись використати цю ситуацію на свою користь. Очевидно, що багато хто з них хотів би мати додаткові важелі впливу на вище державне керівництво цієї країни. У зв’язку з цим, сьогодні можна висунути декілька цілком обґрунтованих версій того, що сталось у справі про зникнення Джамаля Хашогі. Крім тих, що уже були озвучені у ЗМІ, можна говорити і про ексцес виконавця (він виникає тоді, коли особа вчиняє дії, про які її ніхто не просив) і про провокацію, яка була спланована і проведена в інтересах третіх осіб. Цими третіми особами можуть бути як конкуренти у боротьбі за владу всередині країни, так і представники іноземних спецслужб.

Відомо, що Саудівська Аравія бореться за лідерство у регіоні. Очевидно, що її конкурентам не потрібно, щоб ця країна мала сильного і авторитетного лідера і тому очевидно, що спецслужби цих країн будуть докладати зусиль для його дискредитації й зменшення політичного впливу. Крім того, особистій дискредитації спадкового принца Мохамада Бін Салмана можуть бути особи, які є його прямими конкурентами у боротьбі за владу всередині країни. Це досить вагомий мотив. Не можна виключати і мотивів особистої помсти. Загальновідомим є те, що з моменту вступу на посаду, Мохамад Бін Салман почав активно проводити соціально-політичні реформи і особливо у сфері боротьби з корупцією. Те, що за його наказом було арештовано більше десяти членів королівської родини, яких підозрюють у корупції і незаконному збагаченні, може бути більш ніж достатньою підставою для бажання помститися. Маючи відповідні кошти, організувати подібну провокацію досить просто. Але у будь-якому випадку, все це – лише можливі версії. Кожна з них має пройти відповідну перевірку і бути підтвердженою, або спростованою.

Та на мою особисту думку, дуже сумнівно, що наслідний принц Мохамад Бін Султан міг дати наказ на вбивство відомого журналіста. Він займає високу державну посаду й несе відповідальність не лише за свої дії, а й за долю всієї країни. Крім прав, він має ще й обов’язки. Як правило, посадова особа такого рівня не приймає важливі рішення одноособово. У нього є радники, міністри і відповідальні керівники спецслужб, які не можуть не розуміти негативних наслідків як для країни в цілому, так і для них особисто, якщо на вищому державному рівні будуть прийматись неправильні рішення. Не говорячи вже про ті, які містять ознаки злочину. Аналізуючи ту інформацію, яка є у відкритому доступі, не можна виключати жодної з перерахованих версій. Найпростішою з них є ексцес виконавця. У своїй юридичній практиці я досить часто зустрічав такі випадки. Але в цій ситуації потрібно відпрацювати всі версії, оскільки від отримання об’єктивної інформації про те, що сталося з Джамалем Хашогі може залежати не лише доля спадкового принца Мохамада Бін Салмана, а й доля всієї країни. І тут очевидно, що у проведенні об’єктивного розслідування у справі про зникнення Хашогі, спадковий принц Королівства Саудівська Аравія Мохамад Бін Салман зацікавлений більше, ніж будь-хто інший.

Олег Березюк, експерт з міжнародних питань