Фріланд про світовий порядок: Треба боротися з бур’янами і "лісовими звірями"

Глава МЗС Канади Христя Фріланд вважає, що збереження світового порядку, заснованого на міжнародних правилах, потребує постійних зусиль.

Про це вона заявила під виступу в рамках Економічного форуму в Давосі повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Мій батько - фермер. Я розумію, які зусилля необхідні, аби сад лишався родючим і зростав. Це постійна боротьба. Проти бур’янів, проти шкідників. Проти лісових звірів”, - пояснила Фріланд свій погляд на геополітичні перспективи 2019-го року, розвиваючи думку книги “Джунглі знов проростають” Роберта Кагана.

Вона додала, що сподівання після падіння Берлінської стіни і розпаду СРСР на те, що перемога ліберальної демократії неминуча і настав “кінець історії”, не справдилися, а збереження світового порядку, заснованого на дотриманні правил, потребує постійних зусиль.

Читайте також: Меркель у Давосі застерегла від повторення банківської кризи

“Мені здається, що ми всі до певної міри розслабилися. І думали, що сад буде рости сам собою. Нині саме час для всіх, хто хоче жити у саду, а не у джунглях, присвятити час викоріненню бур’янів, засіванню зерна для врожаю восени”, - зауважила Фріланд.

Як повідомлялося, щороку у січні лідери держав, власники великого бізнесу, лідери думок збираються у швейцарському Давосі для участі у Всесвітньому економічному форумі. Цьогоріч його темою є “Глобалізація 4.0: формування глобальної архітектури в епоху четвертої промислової революції”. Форум триватиме 22-25 січня.