Сербський президент заявив про готовність до компромісу з Косовом

Президент Республіки Сербія Александар Вучич у неділю наголосив, що залишається рішуче налаштованим досягти із владою Косова компроміс, який би дозволив обом країнам долучитися до Європейського Союзу.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на виступ Вучича в Косовській Мітровіці перед місцевим сербським населенням.

«Я приїхав сюди сказати вам, що в подальшому ми мусимо знайти компроміс із албанцями, хоча нам і доведеться багато чим пожертвувати. Ми хочемо бути частиною ЄС, косовські албанці прагнуть безвізу з ЄС. І щоб досягти цього, ми маємо жити один біля одного», - звернувся Вучич до присутніх у Косовській Мітровиці.

Читайте також: У Косові ветерани заблокували дорогу, щоб зупинити візит сербського президента

Як повідомлялося, сербський президент 8-9 вересня перебуває з візитом у Косові, відвідуючи сербські громади на півночі. У неділю біля села Банє місцеві албанські ветерани заблокували дорогу й не пропустили Вучича, вимагаючи від нього вибачень за війну 1998-1999 років. Після цього інциденту президент Сербії повернувся до Мітровиці, де й виступив із цією заявою.

Впродовж останніх кілька років переговори між Белградом та Приштиною за посередництва ЄС значно активізувалися, проте компромісу ще так і не знайдено.

Сербія офіційно не визнає незалежності Косова, проголошеної в 2008 році. Обидві країни прагнуть стати членами ЄС, але для цього вони повинні вирішити територіальні суперечки.