У судах "зависли" майже півсотні справ — НАБУ

Інфографіка

У 48 із 180 справ, які прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури направили до суду, не призначили навіть підготовче засідання.

Про це інформує прес-служба відомства.

Зазначається, що вкотре перенесено апеляційний розгляд щодо ухвали про повернення обвинувального акту у так званій справі тернопільських прокурорів. Це провадження перебуває у різних судових інстанціях з листопада 2016 року. Наступне засідання призначене на 21 лютого 2019 року.

Іншу справу — за фактом завдання збитків ПАТ «ДПЗКУ» — служителі Феміди також не поспішають розглядати: підготовче засідання не відбувається 25 місяців.

У НАБУ також нарікають, що у деяких справах суди призначають засідання з перервою у два-три місяці. Наприклад, 25 січня не відбулося засідання у справі за обвинуваченням депутата Хмельницької обласної ради. Наступне призначили на 1 квітня 2019 року.

Читайте також: САП направила до суду обвинувальний акт щодо Онищенка

З-поміж 36 рішень у справах НАБУ і САП, судді винесли лише два вироки стосовно трьох осіб, які передбачають реальне покарання у вигляді позбавлення волі. Інші рішення — це затвердження угод про визнання винуватості або призначення покарання, відповідно до якого особи не перебувають у місцях позбавлення волі.

У НАБУ вважають, що нинішня судова система неспроможна забезпечити оперативний та об’єктивний розгляд справ від НАБУ і САП, тому вони сподіваються на швидкий початок роботи Вищого антикорупційного суду.