Зовнішня політика та національна безпека у передвиборчих стратегіях

15 лютого 13:00 - Хто зупинить війну на Донбасі та поверне Крим? Зовнішня політика та національна безпека у передвиборчих стратегіях

Організатор: Міжнародний центр перспективних досліджень (МЦПД).

Учасники: Василь Філіпчук - головний радник Міжнародного центру перспективних досліджень; Микола Капітоненко -  асоційований експерт Міжнародного центру перспективних досліджень; Ірина Верещук - президент Міжнародного Центру Балтійсько-Чорноморських досліджень та консенсусних практик; Олексій Семеній - директор Інституту глобальних трансформацій;  Володимир Хандогій -  президент Української асоціації зовнішньої політики; Андрій Веселовський - Надзвичайний і Повноважний Посол України; Ірина Івашко - експерт МЦПД; Дмитро Шульга - директор Європейської програми Міжнародного фонду «Відродження».

Питання до обговорення:

Зовнішньополітичні виклики, з якими зустрінеться майбутній новообраний президент України.

Аналіз передвиборчих стратегій у сфері зовнішньої політики та безпеки основних претендентів на президентську посаду.

Стратегії врегулювання конфлікту на Донбасі та повернення Криму. Бачення співпраці з ЄС та НАТО.

Відповіді на які зовнішньополітичні питання так і не вдається почути від учасників президентських перегонів?

Підсумкові матеріали:

Експерти рекомендують усім кандидатам у президенти адекватно оцінювати поточну міжнародну ситуацію

Кандидат на посаду Президента України має переосмислити поточну міжнародну ситуацію.

Про це під час круглого столу в Укрінформі заявила експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Ірина Івашко.

"Рекомендація №1 для всіх наших кандидатів - почати з того, щоб переосмислити поточну міжнародну ситуацію і адекватно оцінити поточні світові політичні процеси. Ми завжди готові допомогти як експертне середовище", - зазначила вона.

На думку експерта, основними міжнародними тенденціями у середньостроковій перспективі є: криза світового порядку, повернення до гегемонії національних інтересів, дефіцит безпеки, зростання силових форм тиску, послаблення міжнародних інститутів.

У свою чергу директор Інституту глобальних трансформацій Олексій Семеній відмітив, що питання зовнішньої політики у передвиборчих перегонах "не грають головну роль".

"Підхід для України - треба працювати з людьми, і саме через експертів, і займатись "політичною освітою" у сфері базових питань зовнішньої політики. Щоб громадяни розуміли, коли їм щось кажуть, що це реально означає. Це важкий шлях, але він єдиний. Кандидати реагують на рейтинги: є позитив для рейтингу - я це скажу; немає - навіть якщо я у цьому переконаний, я цього казати не буду", - наголосив експерт.

Семеній також запропонував між експертами погодити базово на найближчий період "дві-три основні концепції зовнішньої політики" і пропонувати тим чи іншим кандидатам визначитись із цим питанням.

Як повідомлялось, в Укрінформі 15 лютого пройшов круглий стіл "Зовнішня політика та національна безпека у передвиборчих стратегіях".

В рамках заходу експерти обговорили передвиборчі стратегії у сфері зовнішньої політики та безпеки основних претендентів на президентську посаду.

Відео заходу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк